Как да си приготвим адана кебап? – Фермерско свежо месо

Как да си приготвим адана кебап?

Кебапите от всякакъв вид са често срещани в турската и близкоизточната кухня. Тази конкретна версия е кръстена на град Адана в Турция, откъдето се смята, че произхожда рецептата и традиционно се приготвя от ситно накълцано (на кайма) агнешко месо, набодено на шиш и изпечено върху въглища.

В различните градове и региони кебапът бива различно подправен и овкусен, но ситно накълцаното  агнешко е задължителен елемент. Някои исторически направления включват ограничение на вида агнешко,вида и формата на ножа, който се използва за нарязването му, че дори и точните размери на шишовете, които трябват за приготвянето му. В днешни времена всички тези особености са сведени до минимум и месото обикновено се закупува от най – близкия месарски магазин или супермаркет, изборът на шиш се свежда до това дали да е метален или дървен и единствено има различни вариации на това колко подправен да бъде кебапът според вкусовите предпочитания.

Добавянето на малко вода към сместа помага на месото да се придържа по-добре към шишовете, което може да се окаже не лесна задача понякога.За улеснение най – добре е да се оформи месото първо на топки, а после да се прикрепи към шиша. Готовите  кебапи се сервират върху топла плоча и за гарнитура може да използвате от печени домати, зелени или червени чушки, нарязан лук и магданоз. По-малко традиционно, но също толкова вкуно, е сервирането им върху канапе от варен ориз или кус-кус.

Нужни продукти:

  • 500 грама агнешка кайма
  • 1 малка глава лук, обелен и накълцан на ситно
  • 4 скилидки чесън, обелени и нарязани
  • 1 ½ чаени лъжици смлян кимион
  • 1 ½ чаени лъжици смляна смрадлика
  • ½ чаена лъжичка сол
  • ¼ чаена лъжичка смлян черен пипер
  • ¼ чаена лъжичка лют червен пипер (или на вкус)
  • 2 супени лъжици вода (ледено студена)
  • 4 метални или дървени шиша, натопени във вода

Начин на приготвяне:

Комбинирайте агнешкото, лукa, чесъна, 1 чаена лъжичка кимион и смрадлика, солта, смления черен пипер, лютия червен пипер и ледената вода в голяма купа. Размесвайте сместа ръчно, докато се стане с лепкава консистенция и започне да залепва по страните на купата. Поставете я в хладилника за около 30 минути, за да се охлади. След това намокрете ръцете си и поставете около четвърт от агнешкото на всеки шиш.  За да е по – лесно, използвайте смес от около 30 грама, с която да оформите топки и после ги разнесете по шишчето.  Гриловайте оформените кебапи за по около 12 минути от всяка страна или докато се запекат добре. После смесете добре останалите половин лъжички от кимиона и смрадликата и разнесете добре по кебапите, докато се приготвят. Сервирайте ги на затоплено хлебче/питка с гарнитура от нарязан червен лук, магданоз, домати и нарязани на кубчета краставици.

Екипът на Фермерско Свежо ви пожелава добър апетит!