Класическа марината за пържола – Фермерско свежо месо

Класическа марината за пържола

класическа марината за пържола

Една висококачествена пържола не се нуждае от подобрители. Но ако разполагаме с месо, което не е с отлични показатели, определено може да се възползваме от вкуса, за който класическата марината ще допринесе.

Когато гриловате по – тънките разфасовки месо като фланк стек например, тогава е разумно първо да я оставите да постои в марината.

Рецептата, която днес сме подготвили е съвсем класическа и се счита за мокра марината. Тя осигурява достатъчно киселина, за да помогне за омекотяването и овкусяването на около половин килограмова пържола. В случай че разполгате с по – голямо парче месо, добре е да удвоите или дори утроите съставките за марината.

Съставки:

  • 1/4 чаша червен винен оцет
  • 2 супени лъжици сос Уорчестър
  • 1/4 чаша зехтин (или масло от авокадо)
  • 1 1/2 чаени лъжици морска сол
  • 2 супени лъжици пресен риган (ситно нарязан)
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка прясна мащерка (ситно нарязана)
  • 1/4 чаена лъжичка лук на прах (или гранулиран лук)
  • 1 до 2 скилидки чесън (накълцани)

Начин на приготвяне:

Поставете винения оцет и соса Уорчестър в една голям купа и ги разбъркайте заедно.  Бавно напръскайте със зехтина или олиото от авокадо, като през това време продължавате да бъркате, за да се смесят добре. Добавете морската сол, ригана, черния пипер, мащерката , лука на прах и чесъна и бъркайте за добро смесване. Оставете да престои за около 5 минути на стайна температура преди да използвате.

След това поставете пържолата в затваряща се торбичка и просто излейте маринатата отгоре, втривайки я в месото, докато не се уверите, че всички повърхности са добре овлажнени. Запечатайте торбичката, поставете я в тава или голяма плитка купа в хладилника и нека да престои  за около 2 ½ часа. Времето, нужно за мариноване на месото, зависи от големината и дебелината му.

След като е готово, пригответе месото по избрания от вас метод.

Хубавото на този вид марината е, че може да я приготвите предварително и да я съхранявате в контейнер в хладилника до 5 дни.

Съвет от нас: След като вече сте използвали маринатата, може да я използвате и като сос, след като я оставете да заври за 15 – ина или 20 минути.

Коя е вашата тайна рецепта за марината за любимите пържоли?