Телешко чили в 5 варианта – Фермерско свежо месо

Телешко чили в 5 варианта

говеждо чили

Чилито е едно от онези ястия, които се приготвят доста бързо и за което не са ви нужни много продукти. Въпреки че не е особено популярно за приготвяне в България, ние от екипа на Фермерско Свежо искаме да ви предизвикаме да му дадете шанс. Пробвайте да го приготвите, а след основната рецепта ще намерите и още цели четири допълнителни варианта. Убедени сме, че сред тях ще намерите предпочитания и след това често ще си го приготвяте у дома.

Класическа рецепта:

Нужни продукти

  • 500 килограма телешка кайма
  • 1 консерва черен боб, изплакнат и изцеден
  • около 0.450 мл. предварително приготвен говежди бульон
  • нарязани на кубчета домати
  • 2 супени лъжици чили на прах

За топинг може да използвате: настъргано сирене Чедър, нарязан пресен кантарион или накълцан зелен лук (по избор).

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте голям тиган на средна до гореща температура. Добавете говеждата кайма и гответе от 8 до 10 минути, като разбърквате от време на време. Изсипете мазнината, която евентуално се е разтопила и отделила.
  2. След това разбъркайте заедно боба, бульона, доматите и чилито на прах. Оставете да заври всичко. После намалете температурата, покрийте и оставете да къкри 20-ина минути, за да разкрие всичките си вкусове. Разбърквайте спорадично. Накрая гарнирайте с топинги по желание.

Марокански вариант

Пригответе рецептата, както е указано по-горе. Към нея добавете 1/4 чаена лъжичка подправка от тиква и 1/4 чаша нарязани фурми или стафиди, заедно със съставки от стъпка 2. Сервирайте с горещ сварен кускус. Гарнирайте с препечени нарязани бадеми, накълцана прясна мента и гръцко кисело мляко по желание.

Мексикански вариант

Пригответе рецептата, както е посочено по-горе, като добавите 1 супена лъжица какао на прах в стъпка 2. При сервиране гарнирайте с нарязан пресен кантарион, тиквени семки и царевични тортила чипс. Може да добавите и царевични питки.

Италиански вариант

Пригответе рецептата, както е посочено по-горе, добавяйки 1 или ½ чаени лъжички семена от копър със съставките в стъпка 2. Преди да се извадите от огъня, разбъркайте в 3 чаши свеж бейби спанак. Покрийте, изключете топлината и оставете да престои 3 до 5 минути или докато спанакът се задуши. При желание се сервира с гореща паста orecchiette или макарони cavatappi. Гарнирайте с настъргано сирене пармезан и кедрови ядки.

Синсинати вариант

Пригответе рецептата, както е посочено по-горе, като добавите 3 супени лъжици бял оцет и 1 чаена лъжичка канела с приготвенитe съставки в стъпка 2. Сервирайте с горещи варени макарони. Гарнирайте с нарязан бял лук, заквасена сметана и настъргано сирене чедър, по желание.

Тази рецепта е отличен източник на фибри, протеини, ниацин, витамин В6, витамин В12, желязо, селен и цинк.

Кой вариант бихте си приготвили вие?