15 начина да използваме мазнината от бекона – Фермерско свежо месо

15 начина да използваме мазнината от бекона

В блога си имаме вече рецепта за домашно приготвен бекон, а нашият екип откри и няколко интересни начина, по които да използвате мазнината от любимата вкусотия.  Тя всъщност се оказа универсална съставка, която можете да използвате за печене, сотиране и практически навсякъде, където бихте използвали масло.

Тук е важно да отбележим, че нямаме предвид тази мазнина, която оставя черен отпечатък в предпочитания за готвене тиган и едвам изстъргвате на мивката, след като сте изпържили бекона. Не, герой на текста ни днес, е чистата бяла мазнина, която се получава от бекона, когато го приготвяте бавно във фурната. Остатъчният продукт от това готвене представлява прозрачна течност, която може да прецедите през чисто парче тензух, за да филтрирате всички  частици и след това да съхранявате в хладилника.

Когато се охлади, мазнината придобива кремаво – бял цвят и пикантен вкус на бекон. Тя представлява по – скоро масло с вкус на бекон, отколкото някакъв вид мазнина.  А ако погледнем от здравословна гледна точка, в нея има много по – високо съдържание на мононаситени (или т.нар. добри) мазнини, отколкото в маслото и не съдържа транс (или т.нар. лоши) мазнини, както маргарина.

А ето и нашите предложения как да използвате мазнината така, че да си оближете пръстите:

  1. Намажете я на филийката – може да я използвате нявсякъде, където бихте използвали и масло, така че съвсем нормално на първо място в списъка ни е филията! Пълнозърнеста, препечена, бяла – всичко зависи от вашите предпочитания.
  2. Сложете я върху пуканките си – кой не обича пуканки? Дори без да я охлаждате, директно от тавата за печене, просто я добавете върху хрупкавата си разядка. В случай че вече сте охладили мазнината, загрейте я на микровълнова или я затоплете в тиган, за да се втечни.
  3. Намажете я върху печената си царевица – сезонът на барбекюто е, а кой не обича запечена на грила царевица, намазана с мазнина и след това поръсена със сол и пипер. Дори и да не сте опитвали, гарантираме, че няма да се спрете само с едничка.
  4. Сервирайте я върху грилованата си пържола – французите са сервирали пържолата си обилно полята с масло, откакто са почнали да готвят, а единственият по – вкусен начин е да замените маслото с мазнината от бекона. Дори ще предложим нещо още по – примамливо – полейте бургера си с мазнина от бекон. Вкусът му вече никога няма да бъде същият.
  5. Пригответе с нея яйцата си – бекон и яйца – може би най – популярната комбинация в кулинарията. Ще забележите, че мазнината от бекона не съска в тигана, както маслото. Причината е, че нейната единствена съставка е мазнина, а в маслото се съдържат и около 15% вода.
  6. Използвайте я, за да направите карамелизиран лук – карамелизирането на лука представлява готвенето на нарязан лук в мазнина при ниска температура, което означава, че отнема известно време, за да го направите правилно. Мазнината от бекона е идеална за целта!
  7. Направете хрупкава коричка за пая си – какво по – примамливо от хрупкава коричка и добре изпечен пай? Предлагаме да пробвате с мазнина от бекон, така съвсем леко ще усещате и неговия вкус.
  8. Пригответе бисквитки – също както коричката на пая, така и бисквитките ще ви се получат супер хрупкави.
  9. Сотирайте спанака си с нея – комбинирайте я с рафинирано слънчогледово олио или с шафраново олио.
  10. Използвайте я за зеленчуците си – ако обичате масло върху сотираните или варените си зеленчуци, изобщо не му мислете, а веднага ги залейте с тази мазнина. Ако пък предпочитате печени на скара, просто вместо в зехтин, ги потопете в мазнината от бекон. Подходящо е и за картофи.
  11. Изпечете курабийки с нея – да, дори курабийки с шоколадови парченца!
  12. Използвайте я за неделните палачинки – беконът и кленовият сироп си подхождат! Може да разбъркате една или две супени лъжици от разтопената мазнина с палачинковото тесто или да го полеете върху вече готовите палачинки, точно преди да прибавите кленовия сироп.
  13. Направете майонеза – няма как да използвате цялата мазнина, за да приготвите майонеза, защото тя ви трябва течна, а ако е гореща, ще свари жълтъците. Но може да комбинирате ¼ чаша разтопена мазнина от бекон с ½ чаша масло от канола.
  14. Направете сос грейви – просто заместете маслото в рецептата и дори ще ви се получи по – вкусно от обикновено.
  15. Прибавете я към ориза си – комбинирайте ориз, вода, сол, една лъжица мазнина от бекон в тенджера. Оставете да заври и след това оставете да покъкри за 30 – тина минути, ако готвите кафяв ориз, и 15 – тина минути – за бял. Добър апетит!

Ние от Фермерско Свежо вече подготвяме първата партида, за да е готова за барбекю сезона.

А вие кой начин за използване предпочитате?