Как да комбинираме месо с шоколад? – Фермерско свежо месо

Как да комбинираме месо с шоколад?

meat and chocolate

Не се стряскайте от заглавието, защото както можем да намерим идеалната комбинация на месото с вино и бира, така и съчетаването на сладко и солено изобщо не е немислимо. Месото често се овкусява със сладки сосове (патица с портокал, пиле с мед и майонеза или сладко-кисел сос в китайската кухня за цяла гама от различни видове меса), а и знаете, че ние обичаме да си го хапваме с плодове също. Тоест няма нищо странно в похапването на месо с шоколад и дори да не е много разпространено, ако това са вашите две любими храни…защо да не опитате?

Има много разновидности шоколад, но за нашите цели обикновено най – предпочитани са тъмният шоколад или чистото какао, като не ви е нужно особено голямо количество. Дори и една малка щипка, добавена към приготвеното ястие ще направи вкуса по – многокомпонентен и на няколко пласта.

А ето и няколко рецепти, с които ние смятаме, че шоколадът си подхожда и ще придаде допълнителен аромат и по – специфичен вкус:

Еленско месо:

Въпреки че в България консумацията му почти не е разпространена, сервирането му с шоколад изобщо не е странна и често може да го намерите като вариант в различни менюта извън страната. Със сигурност миксът от какаови зърна, съчетан с малко пикантно червено зеле и печено месо, може да се превърне в истинска наслада за сетивата, ако се осмелите да го изпробвате.

Чили:

Чили  е отлично мексиканско ястие и една голяма тенджера е перфектният избор за семейна вечеря. Добавянето на какао на прах или полу-сладък тъмен шоколад могат да добавят допълнително сладост и дълбочина на вкуса. Добра работа би ви свършила и бира с какаови нотки.

Барбекю сос:

Барбекю сосът е задължителна добавка при всяка една скара. Той прави месото много по – крехко, а добавянето само на малко шоколад може да направи консистенцията му по-богата и той да е подходящ за овкусяване на широк спектър от видове меса.

С какао на прах може да натриете и ребрата преди да ги поставите на скарата или фурната, а това – гарнирано със соса ще изстреля веднага кулинарните ви умения на друго ниво.

Яхния:

Съчетаването на малко шоколад с вино и сос от Мадейра, заедно с месото и кореноплодните  зеленчуци, добавя още повече дълбочина към това топло и питателно ястие. С помощта на слоу кукъра всичко това ще бъде готово в момента, в който се приберете у дома след уморителен и дълъг ден.

Енчилади

След чилито още една мексиканска класика става още по – вкусна с добавянето на сладкото изкушение.  Просто залейте вашите тортили с разтопено сирене и сос, в който сте добавили малко парченце шоколад, запечете във фурната и няма да имате нужда от нищо друго за вечеря.

Подготвяме рецептата за барбекю сос с шоколад и тя ще бъде онлайн съвсем скоро, за да може да експериментирате на воля с фермерско свежо и шоколад!