Как да направим хубав огън за скарата си? – Фермерско свежо месо

Как да направим хубав огън за скарата си?

фермерско свежо, блог за месо, огън, барбекю

Огънят е в основата на готвенето. Преди да можете да овладеете тънкостите на барбекюто, трябва да знаете как да подготвите хубав огън. Знаейки как да разпалите и поддържате добър огън за готвене, е не само умение, което може да се окаже необходимо, ако решите да участвате в  Survivor, но и нещо, което ще ви направи професионалист на скарата.

Когато става въпрос за запалване на огън за скарата на въглища, много хора мислят, че просто изсипвате въглищата, слагате отгоре малко количество запалителна течност и просто щракате със запалката. След 10-15 минути може да разровите въглищата и да започнете да подреждате продуктите върху решетката. Е, да, може да го направите и по този начин, но това може да ви донесе прегорели бургери и сурово пиле.

Равномерна топлина

Един от ключовете за добър резултат от грила е равномерното нагряване. Единствените вариации в топлината трябва да са тези, които предварително сте планирали. Случайното разпределяне на нагорещените въглища в барбекюто ви ще направи серия от горещи и хладни петна. Равномерното разпределение на въглищата ще намали до минимум този вариант, а това е важно, за да се получи и равномерно приготвяне на храната , особено ако имате голямо количество.

Топлина на две нива

След като сте усвоили основите, сега е време да се придвижите на професионално ниво. Главните готвачи винаги предпочитат да могат да контролират температурата, което означава да имат на разположение по всяко време гореща зона и не толкова гореща площ. Ако си представим газова скара с двойна горелка, то тогава поставете една горелка на висока температура, а другата – на средна. Предимството на това е, че имате зона, в която да се запечатват храни и област, в която да се готвят. При скарата на дървени въглища в едната част на барбекюто поставете въглищата на един слой, а в другата половина – два или три слоя. Това ще създаде области с различни температури. Този метод е добър, ако приготвяте различни видове храни. След като овладеете огъня на две нива, вие определено ще видите предимствата. За това може да помогне и нашата статия с 4 техники, с които да контролирате температурата на грила.

Непряка топлина

Друго нещо, което трябва да овладеете, е как да създадете непряка топлина или косвен огън. В най – лесната му форма можете да поставите всички въглища от едната страна на скарата и да не оставяте въглища от другата страна. В газов грил това е еквивалентът на включване на горелката от едната страна и оставянето на другата – изключена. Разбира се, можете да направите много повече с това. Щом имaте достатъчно нагорещени въглища, ги изтласкайте в краищата на решетката, върху която приготвяте храната, оставяйки средата празна. Това ще ви създаде  равномерна топлина навсякъде и добро пространство за готвене на непряк огън.

Когато става въпрос за създаването на непряка топлина, един от най-честите проблеми е да се получи огън само от едната страна на скарата. С газoвите грилове, няма много какво да се направи по този въпрос. Проблемът е, че топлината е неравномерна. Едната страна на храната, която готвите, ще получи повече топлина от другата, като ви принуждава да следите и да обръщате често, за да я запазите равномерно изпечена. С грил на въглища можете да изградите огъня навсякъде, не само под храната, която готвите и така получавате правилно разпределение.

Добавяне на дърва/пелети

Последното нещо, което трябва да имате предвид при запалването и поддържането на огън, е твърдата дървесина. Ако искате да добавите дърва към вашия огън, най-добре е да имате място за това. При използване на газови решетки трябва да увиете овлажнените дървени стърготини във фолио. При скарата с въглища можете да оставите малка площ с много малко или без въглища. Това е добро място за поставяне на дървесните стърготини; те ще пушат, но няма да изгорят бързо. Така че, когато правите огън за скарата си на въглища, оставяйте малко място за някои бавно изгарящи дървесни стърготини, за да добавите опушения аромат, който всички обичаме да усещаме в месото си.

Готови ли сте вече да станате професионалисти в барбекюто?