Историята на хамбургера – Фермерско свежо месо

Историята на хамбургера

Любима храна на поколения! Ние може и да си мислим, че цялата „треска” за хамбургери е започнала с популяризирането на веригата Макдолналд’с, но се оказва, че това далеч не е така.

Терминът „хамбургер“ произлиза от името на града Хамбург в Германия, известен с износа на висококачествено говеждо месо. Най-напред наименованието се появява в печатен формат през 1834 г. в Америка в менюто на ресторант „Делмонико“ в Ню Йорк, където нарязаната и оформена „пържола от Хамбург“ е презентирана на видно място.

В края на 19-ти век д-р Джеймс Хенри Салисбъри пък използва нарязани говежди кюфтета, за да излекува войниците от Гражданската война, страдащи от стомашни неразположения в лагера. Той препоръчва хранене със сготвено говеждо три пъти дневно. Терминът „пържолата на Салисбъри“ се появява в печат през 1897 г.,а овкусеното и запечено кюфте се счита за предшественик на модерния хамбургер.

Появяването на хлебчето:

Историята, която стои зад появата и използването на хлебчето не е толкова ясна и точна.

Една от версиите гласи, че братята Чарлс и Франк Менес са поискали признание за първата употреба на питката и използването ѝ в сегашния познат вид на хамбургер, когато им свършили свинските наденички на окръжния панаир в Ери през 1885 г. и те ги заместили с говеждо месо в сандвичите си. От друга страна, продавачите на храна в Тексас, Уисконсин, Оклахома и Кънектикът също решават да се провъзгласят за създадатели на телешкото кюфте в хлебче, популярно днес като хамбургер. Разбира се, истината е някъде по средата, но е факт, че целият ентусиазъм по любимия сандвич на Америка достига своя връх на световния панаир в Сейнт Луис през 1904 г.

До 1912 г. репутацията на хамбургера с говеждо месо главоломно нараства, а терминът „бургер“ започва да се използва и за други видове месо в хлебче. През 1938 сиренето като топинг също с популяризира. Първият щанд за продажба изключително само на хамбургери принадлежи на „Уайт Касъл“, който го открива в Уичита, Канзас през 1921 г. Макдоналдс отваря своя първи ресторант през 1948 г. и главоломно се превръща във феномен за бързо хранене.

Днес хамбургерът е предпочитана храна за всички почитатели на фаст фууд културата, а американците изяждат повече от 40 милиона сандвичи годишно.

В нашия блог вече може да откриете няколко статии, посветени на предпочитания бургер, защото няма спор, че макар и да няма как да бъде най – здравословната алтернатива, когато сме гладно, то безспорно е една от най – вкусните!