Най – лесният начин за правене на кюфтенца – Фермерско свежо месо

Най – лесният начин за правене на кюфтенца

кюфтенца

Вече неведнъж сме давали подробни съвети как да приготвим перфектното кюфте за бургер, каква трябва да е каймата и как да го оформите. Тук обаче ни се иска да наблегнем на нещо простичко, но не по – малко вкусно – ястие с кюфтенца от останалата ни кайма. Формата им не е специална и идеална на вид, но големината им е точната, за да може да ги набодете на вилицата и в същото време да имате място поне за няколко в чинията.

Можете да използвате кайма от всякакъв вид месо или смес, ако така ви харесва. Препоръчваме смес от говеждо и свинско, но спокойно може да го замените и с агнешко, телешко и дори пуешко месо.

Имайте предвид, че колкото по – богато на мазнини е месото, толкова по-крехки ще  са кюфтетата ви и обратно. Ако искате да направите кюфтета с пуешко, пилешко или постно месо (или комбинация от тях), наблюдавайте готвенето малко по-внимателно, защото поради липсата на мазнини, кюфтетата могат да ви се получат твърди за дъвчене и пресготвени.

Един трик, за да сте сигурни, че ще се получат крехки и нежни, е да използвате свързващо вещество. Това може да бъдат натопени галетата в малко мляко, което после да смесите с месото. По този начин се добавя влага към кюфтетата, предотвратява се свиването на месните протеини и получаването на твърда за дъвчене консистенция. (Яйцата също допринасят за мекотата на месото, така че не ги пропускайте!)

Ако нямате галета под ръка, можете да използвате парче хрупкав хляб или дори раздробени солени бисквити.

Още една хитринка за  крехки кюфтенца е да не мачкате прекалено много сместа. Просто комбинирайте свързващото вещество и други съставки, само докато се съчетаят добре като консистенция.

Що се отнася до приготвянето им, има два варианта, които може да използвате: печене или приготвянето им в соса.

Печене: Печенето е най-добрият вариант, ако планирате да сервирате кюфтета в нещо различно от сос или ако планирате да ги замразите за по-късно. Печенето също така дава на кюфтетата малко по – богат вкус.

В случай че ще ги сервирате в сос, най – удачно е да ги приготвяте заедно. Готвенето по този начин е съпроводено със задушаване на кюфтетата, което прави месото много нежно. Сосът също се получава по – богат и пикантен.

Този тип ястие може да бъде съхранявано за период до 5 дни в хладилник. Просто поставете останалото в съд с капак и затопляйте на слаб огън в тенджера или в микровълновата фурна.

Кюфтетата могат да се оформят и да се съхраняват в хладилник, за да са готови, когато ви потрябват. Подредете ги в съд за готвене или  печене. Покрийте и охладете до 1 ден.

Коя е вашата любима рецепта с кюфтенца?