Как да използвате барбекюто безопасно? – Фермерско свежо месо

Как да използвате барбекюто безопасно?

Съвсем в началото на летните месеци сме и нашият екип е убеден, че пред всички ни предстоят много слънчеви дни, прекарани в приготвяне на фермерско свежо месо на скарата вън на моравата, в парка или на някоя зелена планинска полянка. В блога вече имаме 12 трика за перфектното барбекю, а днес ще се спрем на темата как то да бъде безопасно и да сме спокойни, че ще се приберем у дома си сити, без инциденти и болки в стомаха.

  1. Съхранявайте всичките си нетрайни съставки в хладилника или хладилна чанта до момента на тяхното приготвяне или сервиране.
  2. Всяко замразено месо трябва да бъде напълно размразено, преди да го поставите на барбекю, в противен случай може да изглежда, че е сготвено отвън, но ще остане сурово във вътрешността.
  3. Винаги мийте ръцете си, преди да работите с храна, особено ако я приготвяте на открито. Ако докоснете сурово месо или риба, измийте ръцете си, преди да пипате готовите за консумация храни и не ги поставяйте на плочи, които са били използвани за транспортиране на сурово месо или риба. Също така е добре да избягвате използването на едни и същи съдове за сурови и готови храни.
  4. Уверете се, че вашето барбекю е достатъчно добре загрято, преди да започнете да обръщате месото по време на готвенето, така че да сте сигурни, че ще се изпече равномерно.
  5. За допълнителна сигурност убедете се, че цялото месо, особено пилешкото, свинското месо, колбасите и хамбургерите е добре сготвено отвън и отвътре. Може да си позволите не толкова добро изпичане единствено с пържолите (агнешки или говежди). При тях е важно на каква степен на изпичане ги предпочитате.
  6. Внимавайте соковете от месо или риба да не попадат върху сготвената храна и никога не използвайте останалата ви марината като сос.
  7. Не оставяйте храната на пряка слънчева светлина, изберете сенчесто място или на закрито в бюфета. Не оставяйте храната навън за повече от два часа. Най-безопасният вариант  е да се изхвърлят често остатъците.
  8. Ако планирате да сервирате храна в рамките на целия следобед, поставете салати, меса и други бързоразвалящи се храни на партиди и подменяйте със свежи храни на два часа.
  9. Задръжте десертите в хладилника, докато основното ястие не приключи. Те често са с млечни продукти, които в никакъв случай не бива да бъдат държани на пряка слънчева светлина.
  10. Барбекютата могат да бъдат опасни, така че разгледайте съветите на пожарната служба, за да сте сигурни, че вие и вашето семейство и приятели ще бъдете в безопасност около огъня.

Избирайте винаги качествено месо от проверен източник, за което сте сигурни, че е произведено под пълен контрол от фермата до клиента, за да сте уверени в отличните му вкусови качества и свежест.

Нашият екип ви пожелава приятни мигове в любима компания!