Как да приготвите дивечово месо? – Фермерско свежо месо

Как да приготвите дивечово месо?

Дивечовото месо обикновено се свързва с месото от елен, но то може да бъде също така от всеки едър дивеч като нампример лос, антилопа и други. Понякога е трудно да намерите дивеч, освен ако не ловувате, но има и специализирани магазин, които го предлагат.

То е с много ниско съдържание на мазнини и холестерол и поради тази причина е най – предпочитано от хората, които държат на здравословното хранене или са на специална диета.

Защо дивечовото месо е здравословно?

То е с ниско съдържание не само на мазнини и холестерол, но и с високо съдържание на важни хранителни вещества като витамин Б, желязо и фосфор. Тези животни не се отглеждат във ферми и се хранят предимно с трева, без никакви добавки,антибиотици и стероиди. Повечето хора избягват месото им, тъй като смятат, че мирише силно, но истината е, че то има дървесен, дори на моменти плодов аромат, който е фантастичен. Не трябва да се сравнява с говеждото, тъй като ароматите им нямат нищо общо, но текстурата е подобна.

Как да приготвяте дивечовото месо?

Въпреки че може да го мариновате и подправите, на него не му е нужно много. Тъй като е с ниско съдържание на мазнини, препоръчваме да го мариновате в течност на базата на зехтин, за да придобие по – голяма влажност преди готвене.

Гриловане:

Дивечовото месо не е тлъсто, така че внимавайте да не го пресготвите и да получите сухо парче месо като краен резултат. Грилът е перфектен начин за приготвянето му, тъй като се обработва на висока температура, което позволява да се сготви за кратко време. Поради ниското си съдържание на мазнини, дивечовото месо може да залепне за грила, така че преди да го поставите на сгорещената повърхност, го намажете малко с мазнина.  То няма нужда да се готви на толкова висока температура като говеждото и му е нужна единствено температура от около 63 градуса по Целзий.

Много подходящо е за хамбургери, но трябва да съблюдавате времето за готвене.

Опушване:

Бавното и на ниска температура опушване подхожда перфектно на дивеча, но трябва да компенсирате липсата на мазнини.  Това може да стане като подправите добре месото и го увиете в бекон. Той ще задържи влагата в него, докато се опушва. Убедете се, че беконът не е твърде плътно увит, за да има пространство димът да проникне в дивечовото месо.

От него се получава и страхотна пастърма.

Екипът на Фермерско Свежо е готов с още свежи идеи за любимото на всички ни качествено месо, така че не пропускайте и рубриката ни с вкусни рецепти.