Температури на готвене на месото и съвети за безопасност – Фермерско свежо месо

Температури на готвене на месото и съвети за безопасност

В зависимост от личния ни усет, а дори и в зависимост от това в коя държава сме, разбиранията за степента на изпичане на перфектната пържола или на предпочитаното месо се различават доста. Като цяло, В България сме свикнали месото, което консумираме да е изпечено по – скоро до степен мидиъм – уел до уел дан. Други националности предпочитат ястието им да е приготвено на по – ниска температура и затова днес екипът на Фермерско Свежо ще се опита да обобщи препоръчителните минимални температури за готвене и да сподели с вас някои съвети за безопасно готвене.

Като начало ще обясним много известната напоследък чужда терминология за степените на изпичане на български език:

Реър : недопечено външно, почти сурово вътре /алангле

Мидиъм реър : степен между алангле и средно изпечено

Мидиъм: средно изпечено, с ясно изразен розов център

Мидиъм уел: степен между средно изпечено и добре сготвено, с леко розов център

Уел дан: добре сготвено, препечено

Пържола/Говеждо:                                                                                                  

Реър : 48.9° C до 51.6° C

Мидиъм реър : 54.4° C до 57.2° C

Мидиъм: 60° C до 62.8 °C

Мидиъм уел: 65.5° C до 68.3° C

Уел дан: 71.1 °C и нагоре

Агнешко:

Реър : 57.2 ° C

Мидиъм реър : 60° C до 65.5° C

Мидиъм: 71.1 °C

Уел дан: 73.9 °C и нагоре

Свинско:  62.8 °C

Шунка (приготвена, но за затопляне): 60° C

Кайма:  71.1 °C

Затопляне на остатъци: 73.9 °C

Всяка температура между 4.4° C и 60° C се смята за опасна. Ако оставите храната на такава температура за дълго време, възможно е да се развият бактерии, които могат да навредят на здравето ви.  Никога не оставяйте храна извън хладилника за повече от 2 часа, а ако външната температура е по – висока от 32.2° C – за не повече от час. Съхранявайте прясно приготвената храна на или над 60 ° C, ако не я сервирате веднага.  В случай, че я поставяте на бюфет маса, поддържайте я топла с помощта на слоу кукури и затоплящи подноси. Съхранявайте остатъците в плитки контейнери, за да могат да се охладят по – бързо и ги поставяйте в хладилника не по – късно от два часа след приготвянето им на температура от 4.4° C или по – ниска.  Загрявайте храната на минимална температура от 73 ° C (73.9 ° C), или докато се нагорещи. Когато използвате микровълнова печка за затопляне на останала храна, покрийте контейнера и се уверете, че е загрят от всички страни равномерно.

Познаването на различните температури на приготвяне и спазването на тези елементарни правила са гаранция, че ще се наслаждавате на безопасно приготвено ястие и че качественото месо, което сте закупили, ще е сготвено и сервирано с идеална текстура и превъзходни вкусови качества.