Как да направим барбекю соса си по – пикантен? – Фермерско свежо месо

Как да направим барбекю соса си по – пикантен?

Посветихме една тема – въведение в приготвянето на барбекю сосове, но днес ще се опитаме да разкрием как да направим  закупените от магазина бутилирани сосове по – вкусни и лютиви. Проблемът с тях е, че повечето са твърде доматени или сладникави, в някои се усеща прекалено много опушената нотка, а в други – изобщо. Дори за тези, които са пикантни,  е характерна липсата на отчетлив вкус. Единственото, което може да направим, за да ги подобрим, е да ги подправим!

Най – лесният начин е да посегнете към шишето с най – лютия сос, който притежавате. За да сте сигурни обаче, че по – лютия сос ще подобри вкуса на соса за барбекю, трябва първоначално да смесите малко от двете заедно и да опитате. Ако харесвате резултата, изсипете соса за барбекю в купа и бавно  разбърквайте с лютивата смес. Важното това да се прави бавно, за да се балансират вкусовете и ароматите.

Друго чудесно решение е добавянето на пипер. Може да използвате кайен, хабанеро или най – обикновен червен пипер на прах. Това може да направи чудеса с един по – равен като вкус и скучен сос, а ако имате достъп до по-екзотични чушки, се получават някои наистина уникални вкусове. Отново смесвайте бавно и постепенно.

Ако пък на соса ви освен лютивина му липсва и опушената нотка, може да добавите малко чушки от сорта чипотъл (chipotle peppers). Може да закупите чилито на прах или в консерва, като обикновено, ако са консервирани, чушките са накиснати в доматен сос. Ако е на прах, просто го смесете с готовия ви сос, а ако са от консерва, просто ги блендирайте заедно със соса, за да се получи хомогенна смес. Вариант е и да прибавите смляна горчица на прах. Тя не е толкова пикантна, колкото чушките, но отново е прекрасна подправка за различни видове ястия.

След като сте решили какво ще използвате, за да подправите своя сос за барбекю, може да продължите да работите за подобряване на вкуса. Ако е твърде сладък, добавете малко оцет, за да балансирате вкусовете. Започнете, като добавите една чаена лъжичка, смесите добре и едва, ако е необходимо,  повторете.

За опушена нотка, но без да е нужно да използвате от чушките, прибавете просто щипка или две смялн кимион. Подправки като чесън на прах, сол и прясно смлян черен пипер също влизат в употреба в този случай. Просто се уверете, че сте ги смесили в соса, докато са добре комбинирани, а само при необходимост, продължавайте да регулирате количествата и съставките.

След като сте включили допълнителните съставки в соса за барбекю, оставете го да престои най-малко 30 минути, за да могат вкуса и ароматите да се съчетаят добре. След което си оставете минимум още 30 минути, за да престои месото в марината, като идеалният случай е дори за през нощта.

Уикендът е близо, така че само подбирайте подходящото месо, задължително фермерско и свежо, и се уверете, че сте прочели нашите 12 трика за перфектно барбекю.