Как да приготвим глазирана шунка на грил? – Фермерско свежо месо

Как да приготвим глазирана шунка на грил?

Вече знаете как сами да си приготвите шунка и дори публикувахме рецепта за шунка с кока кола в слоу кукър, но дали може да се получи също толкова вкусна и на грила?

Много от нас обичат захаросаните и глазирани шунки, а те се приготвят доста лесно, дори и в домашни условия, при условие, че имате хубав грил. Тайната е в това да разтопите захарта и да я карамелизирате на повърхността на шунката. Най-добре гответе на скара, защото така цялата повърхност на шунката е в контакт с топлината и се получава вкусната хрупкава коричка отгоре.

За добър старт е важен и изборът на шунка.

Ако изберете такава с кост, добре е да знаете, че трябва да отделите малко повече време, за да я обработите.

Не забравяйте, че шунката е предварително обработена (варена или сушена) и не е необходимо да се готви, за да се консумира. Необходима е от ниска до средна температура на готвене. Шунката трябва да се загрее в средата, без повърхността да остане твърде суха или пресготвена. Планирайте около 13 минути на всеки половин килограм, точно както бихте направили във фурната. След като шунката достигне вътрешна температура от около 65°С, тогава може да започнете да добавяте захарта, за да създадете коричката. Уверете се, че сте проверили температурата най-малко на две места. По шунката не трябва да има студена зона, а ако има кост, бъдете сигурни, че не сте докосвали термометъра до нея. Костите се загряват много по – бързо от месото.

Преди да добавите захарта върху шунката, добре е по повърхността да има нещо, което да я задържи отгоре. То трябва да послужи като основа и можете да използвате почти всичко, което искате, стига да няма сол. Шунката се изсушава в сол, така че не е добра идея да прибавяте още сол към нея. Добра основа може да бъде вода или плодов сок с подправки като канела или бахар. Можете, също така, да използвате и мед. Когато повърхността е достатъчно навлажнена, започнете с поръсването на захарта. Кристалната захар е много фина и не създава най-добрата повърхност – използвайте такава, която съдържа по – големи и едри кристали.

Относно карамелизирането на захарта, не забравяйте, че тя изгаря при 130°С, така че трябва да следите шунката и захарта много внимателно. Ако просто затворите капака и оставите на ниска температура за около 20 минути, захарта трябва да е с точната консистенция, и вие ще сте почти готови с приготвянето на шунката. Увеличете топлината, за да карамелизирате захарта по – бързо. Важно е да наблюдавате внимателно процеса. Захарта не трябва да изгори, защото по този начин вкусът няма да се получи добър и ще се наложи да отрежете горната част на шунката.

Когато захарта е разтопена и карамелизирана, върху шунката ще се получи хрупкава коричка. Изключете и оставете шунката да се охлади, а захарта да може да се втвърди. Не я премахвайте от решетката, но отворете капака. Дайте ѝ около 10 минути преди да отстраните от скарата.

Гарантираме ви, че ще се получи невероятно вкусен резултат, особено ако шунката е приготвена от фермерско свежо месо, разбира се !