Как да приготвим агнешко на грил? – Фермерско свежо месо

Как да приготвим агнешко на грил?

Една от най-големите тайни на грила е в селекцията на месото. Това е особено важно, когато става дума за агнешкото. Факт е, че когато избираме какво да купим за скара, агнешкото месо никога не е първият ни избор, но ви уверяваме, че то се получава също толкова вкусно, че дори и повече!

Традицията повелява, че пролетта е време за агнешко и обикновено  през април и май е най – голямата консумация. Днес, благодарение на контролираното развъждане, за щастие може да му се наслаждаваме целогодишно. За да сте сигурни, че месото ви е фермерско свежо обаче, ние все пак препоръчваме да се доверявате на специализирани магазини, а не на супермаркетите.

Имайте предвид, че най – често едно агне тежи до 14 – 15 килограма, а овнешкото месо е всичко над 23 килограма. Проблемът при месото от по – възрастни животни е, че то обикновено е по – жилаво и вкусът му става по – отчетлив, а много хора не обичат силния вкус  на този тип месо. Съветваме ви да избирате месо от по – млади животни, за да се насладите на най – богат аромат и вкус.

Как да разпознаем какво купуваме? С увеличаването на възрастта на овцете, месото става по-тъмно.  Най – малките агънца има розова плът, бяла мазнина и червени ивици през костите. Овните имат тъмна, почти лилава плът, жълта мазнина и бели кости. И, разбира се, друг начин да разберете възрастта, е по размер. Колкото по-малка е разфасовката, толкова по-младо е агнето. Колкото по-младо е агнето, толкова е по – меко месото и е по-деликатен ароматът му. Най – добрите разфасовки са филе, бут, гърди и ребра. Може да го приготвите на скарата така, както бихте действали със свинско или говеждо, и резултатът ще е много наситено откъм вкусове ястие. Тайната на готвенето на този тип месо е в предварителното омекотяване и мариноване.

Най-старите методи за приготвяне на агнешко или овнешко включват задушаване и раздробяване на месото. Агнешката яхния е едно от най – популярните ястия сред хората, занимаващи се с овцевъдството. Тя се готви за много дълго време, за да омекне месото и да се притъпи вкуса. Други известни блюда са мусака (агнешка кайма със зеленчуци) и Badshahi Gosht (овнешко къри).

Как да го приготвим на грил? За да приготвите едно парче агнешко или овнешко, първо трябва да го омекотите и мариновате. Това ще помогне за разрушаване на връзките в съединителната тъкан на мускулите и съответно за окрехкотяване на месото, което му позволява да се сготви по-равномерно. Добре е да постои в марината поне за една нощ. Традиционните маринати за агнешко месо са на основата на зехтин с добавени подправки /напр. мента/, лимон или чесън.

Когато сложите месото на решетката, уверете се, че повърхността му е добре покрита с мазнина, тъй като то залепва много повече от другите меса. При опушване или приготвяне на барбекю, задължително го мариновайте предварително. Ако използвате големи парчета агнешко, направете разрези в месото и добавете цели скилидки чесън. Поръсете с магданоз, мащерка, розмарин, босилек, дафинов лист и т.н.

Помнете, че агнешкото месо има силен вкус, но не се опитвайте да го скриете, а по – скоро го допълнете. Чесън, зехтин, вино, босилек, мащерка, розмарин, пипер, суха горчица, къри на прах са подправки, които са прекрасна добавка към аромата на агнешко. То е основно месо в някои от най-добрите кухни по света (гръцки, италиански и индийски) и единствено, което е нужно да имате е опит с приготвянето му.

От нашия екип очаквайте още много свежи идеи, за да използвате и това месо, което не си струва да пропускате и се превръща в неземно вкусни ястия.