Как да варим месо? – Фермерско свежо месо

Как да варим месо?

Често даваме съвети как да изпечем месо и да приготвим перфектната пържола, но не сме се спирали на един друг популярен метод за приготвяне на любимия продукт – а именно варенето. То също има своите тънкости и несъмнено е способ за приготвяне на не по – малко вкусни ястия.

Самият процес е много простичък : Във врящата вода месото се нагрява и се вари чрез контакта с горещата течност. Температурата е относително ниска, около точката на кипене, но водата е ефективен носител и предавател на топлина. Когато се отделя пара, тя отнема и топлина, така че за да бъде варенето по – ефективно и да пестите енергия, използвайте капак.

Много подходящо за варене е силното и сухо месо, което се получава от предната част на животното. Там се намират мускулите, които носят по-голямата част от теглото на животните и които „работят” най – здраво. Това е вид месо, което става вкусно и сочно, когато се оставя да се вари за по – дълго време. То съдържа големи количества съединителна тъкан и колаген и трябва да се готви при висока температура за дълго време, или при умерена температура за още по-дълго време, за да  стане меко и нежно. Плешката говеждо месо е една от разфасовките, които се получават много добре, когато са сварени, но има и още много други. Готвенето в продължение на часове  позволява на съединителната тъкан да се раздроби, образувайки гладък и вкусен слой от желатин, който превръща месото в деликатес.  Ако някога не сте сигурни какъв вид разфасовка имате във фризера например, задължително сварете месото, защото така ще си гарантирате, че ще се получи добре.

Използвайте обилни количества вода, когато поставяте месото да се вари, така че температурата да не падне и да не изтече протеинът. Той образува пяната на повърхността и ако е твърде много може да доведе до горчиви аромати. Затова трябва да се отстранява внимателно с решетъчна лъжица.

Важно е да подправите щедро месото. С вареното месо може да направите най – различни класически ястия като къри, чили, гулаш, яхния и други. Но освен месото, за тях са важни още няколко неща:

  • Вкусен бульон, направен от лук, чесън, подправки и кореноплодни зеленчуци. Вегетарианските вкусове ще подобрят месните вкусове.
  • Накрая зеленчуците, които са били сварени заедно с месото могат да бъдат премахнати и да ги замените с пресни и хрупкави.
  • Преди да сварите месото, може да го запечете съвсем леко, оваляно в брашно. Добавянето на брашно в началото (чрез овалване на отделни парчета месо в него и изпичането им) ще даде по-вкусен резултат, отколкото добавяне на брашно в края.
  • Балансирайте добре соленост, сладост и киселинност. Овкусявайте през цялото време, но направете окончателни корекции в самия край.
  • Добавете билките в самия край на процеса на готвене, тъй като в противен случай етеричните масла ще се изпарят.