Как да почистим чугунения си тиган? – Фермерско свежо месо

Как да почистим чугунения си тиган?

как да почистваме тигана си

Сготвили сме вече любимото фермерско свежо месо и се е получило ястие за чудо и приказ. След това обаче идва по – неприятната част с почистването и миенето на посудата, а тиганът е един от онези съдове, за който не може да разчитаме на 100%, че миялната машина ще излъска до блясък (а и не е препоръчително да го поставяте там).

Е, нашият екип отново е подготвен с подробно упътване стъпка по стъпка как да почистим с минимални усилия чугунения си тиган, за да ни служи дълго и да е незаменим помощник в изпълнението на избраните от нас рецепти.

Инструкциите за почистването му често включват много неща, които не трябва в никакъв случай да правите: не използвайте сапун, не използвайте стоманена тел, не го поставяйте в съдомиялната машина. Това е достатъчно, за да ви откаже изобщо да го използвате! Но ние ще ви разкрием какво точно да направите, за да може да запазите тигана си чист, без ръжда и добре поддържан.

И не се притеснявайте, ако случайно снемете омасляването на тигана, винаги може да го подновите след почистване. Не е трудно и в следващ текст ще ви разкрием точно как. Не се страхувайте да използвате и с четка. Тя е ключова за по – лесното премахване на всякакви залепнали остатъци. Избирайте такива, които са подходящи за повърхността.

А как да започнем с почистването?

Просто е – не го отлагайте, а почистете тигана веднага след употреба, когато е все още горещ или топъл. Не го накисвайте и не го оставяйте в мивката, за да не ръждяса.

След това добавете топла вода и го измийте на ръка, използвайки гъба или подходяща четка (използвайте ръкавици или щипки, ако водата е прекалено гореща). Избягвайте използването на съдомиялна, сапун или тел, за да не нараните покритието.

За да премахнете залепнали остатъци, изтъркайте тигана като използвате направена паста от сол и вода. Втрийте я добре, изплакнете и подсушете с хартиена кърпа. В случай че остатъците са по – упорити, премахнете ги като оставите вода да заври в тигана.

Подсушете тигана много добре с кърпа или на котлона, подгрявайки го на съвсем ниска температура. След това го омаслете. Изполвайте хартиена кърпа, напоена с растителна мазнина и я втрийте по вътрешното дъно. Някои хора обичат да омаслят и външната част.

Съхранявайте тигана си на сухо място.

Добре е да знаете:

Използването на сапун, кухненска тел или други абразиви не е краят на света, но може да се наложи да подновите омасляването на тигана като го намажете с растителна мазнина и го загреете, докато мазнината започне да пуши. Тази процедура може да бъде повтаряна периодично, за да се поддържат незалепващите свойства на тигана.

За да премахнете вече образувала се ръжда, може да използвате кухненска тел и да почистите мястото след втриване на половин суров картоф и поръсване на сода за хляб (сериозно, това работи!). Отново може да е необходимо да подновите покритието след почистване.

А какво точно приготвяме в чугунен тиган? За свежи идеи с качественото българско месо, не пропускайте да ни следвате във Facebook.