Възможно ли е да сме вегетарианци и да изпитваме нужда от месо? – Фермерско свежо месо

Възможно ли е да сме вегетарианци и да изпитваме нужда от месо?

Повечето хора се чувстват страхотно в началото, когато откажат месото. Най – често, когато решават да се хранят без месо, те намалят захарта и като цяло приема на калории. Въпреки че понякога погрешно смятаме, че отказът от месо е причината, всъщност елиминирането на джънк храната от менюто ни, е основният виновник за прилива на енергия и загубата на излишни килограми.

Но какво се случва, ако почувстваме, че отново ни се иска да хапнем месо? Това не е изключение и вслушването  в собственото ни тяло е най – важният показател, когато имаме предвид хранителния си режим. Както неведнъж сме подчертавали в статиите си за ползата от месото, то е основен източник на протеин и витамини, а растителните храни съдържат само предшественика на витамин А, наречен бета – каротин. Интересен факт е, че близо половината от населението притежават генетичен фактор, който ограничава превръщането на бета – каротина във витамин А, особен важен за очите, имунната система и кожата.

Дефицитът на витамин B12 и желязо също се срещат често, особено при жените и в този случай диетата без месо би довела до отпадналост, депресия, замаяност и винаги студени крайници.

Здравето е най – важното нещо за всеки от нас, така че няма диета, която да е общовалидна и подходяща за всички. В случай че нещо във вегетарианския или веганския режим, който първоначално сте избрали, не работи във ваша полза, то ви съветваме да не се отказвате от всички полезни вещества, които месото ви доставя.

Ако пък сте вегетарианци по етични причини, имайте предвид, че не всички животни се отглеждат в лоши условия, единствено и само заради месото им.  Препоръчваме да посетите местните фермерски пазари, където ще се запознаете с производителите и ще разберете за екологичното и хуманно отношение към животните, което е световна тенденция в последните години.

А ето и няколко съвета, които могат да ви помогнат да хапнете месо, ако отдавна не сте пробвали, но чувствате, че организма ви има нужда от това:

Започнете полека: не е нужно да опитвате всичко за един ден. Ако сте избягвали всички животински продукти, предлагаме да започнете първо с яйца, кисело мляко и сирене.

Пробвайте по – леки меса и ги смесвайте постепенно с продукти, които обичате: например яйца с бекон.

Хапвайте в ресторант: може би отначало ще ви е трудно да боравите със сурово месо, затова съветваме да изберете ресторант, в който готвят със свежо и прясно месо и оставете те да ви го приготвят. Изберете нещо, което ви звучи апетитно – може би бургер или месо на малки късчета без кост.

Добавяйте по – малко кайма или късчета в различни ястия, които обичате – не е нужно да хапвате цяло блюдо с месо наведнъж. Може да сложите съвсем малко в супата, която предпочитате.

Намерете си място, в което месото, което предлагат е подложен на строг контрол от фермата до крайния клиент и може да разчитате на компетентна препоръка за най – свежия избор в момента на покупка.

Ние от екипа на Фермерско Свежо смятаме, че най – ценно за всеки от нас е да намери своя балансиран режим на хранене и да не се лишава от полезните хранителни вещества, които едно качествено и добре приготвено свежо фермерско месо може да предостави.