Medium Rare – най – добрият начин за приготвяне на пържолата – Фермерско свежо месо

Medium Rare – най – добрият начин за приготвяне на пържолата

Най-добрият начин да изпечете пържола е до степен мидиъм реър. Много хора няма да са съгласни с това твърдение, по различни причини. Например, някои от вас биха предпочели реър пържола, а други пък – само мидиъм. Обаче приготвянето на пържола на степен над мидиъм и в никакъв случай до уел дан, е практика, която трябва да бъде категорично и грубо осъдена /поне според нас/.

Защо пържолите, изпечени на степен мидиъм – реър са най – вкусни?

Колкото по-дълго готвите пържола, толкова по-твърда и по-суха става тя. Приготвената на степен мидиъм реър предлага максимално количество нежност и сочност, като същевременно центърът ѝ остава топъл.

Вътрешността на пържолата е предимно розова, със съвсем малко червено в центъра, а температурата ѝ е някъде между 55-60 градуса по Целзий.

Стековете, приготвени до степен реър са червени в средата. Основната разлика между тях и тези, които са мидиъм реър, е че вътрешността е студена и поради тази причина остава с червен цвят.

Освен факта, че не е много приятно да похапваме студена пържола, друг проблем с реър стековете, е че мазнините на месото не могат да се разтопят и да му придадат вкус. Не забравяйте, че мраморирането на месото придава по – голямата част от вкуса на пържолата и определя качеството ѝ.

И за да обобщим, пържолата, приготвена на степен реър, ще е изключително нежна и сочна, но леко студена и не толкова ароматна. Това е компромис, който някои хора биха могли да направят. За степен реър всичко, което трябва да направите, е да готвите месото само за около минута – две от всяка страна, в зависимост от дебелината на разфасовката и степената на нагорещеност на тигана/скарата. Вътрешността трябва да бъде яркочервена и с температура от 49 – 55 градуса по Целзий.

Средно изпечени пържоли (мидиъм)

Вътрешността им е предимно сива, със съвсем лек оттенък на розово и без никаква червенина. Ако не сте сигурни как гостите ви предпочитат месото, мидиъм е добър избор за приготвянето му.  Вътрешната температура трябва да е между 60 – 65 градуса по Целзий.

Кога пържолата е приготвена на степен мидиъм – реър?

След като уточнихме температурите на вътрешната част на месото и как те съответстват на всяка степен на приготвяне, не си и помисляйте да сложите термометър в стека. Така само ще причините изтичането на всички сокове, а същото ще се случи и ако разрежете парчето с нож, за да проверите цвета му.

Вместо това, най –добрият начин да установите степента на изпичане на стека е като го притиснете с пръста си точно в центъра.

За още по – подорбна информация може да прочетете и останалите статии за температурите на готвене, за правилната подготвка на пържолите, ако сте избрали грила като начин на приготвяне  и всичко за различните видове пържоли.

А вие на каква степен предпочитате пържолата си?