5 забавни факта за пържолите – Фермерско свежо месо

5 забавни факта за пържолите

  1. Знаехте ли, че думата „пържола“ произлиза от старата саксонска или норвежка дума „steik“? Това означава месо на пръчка. Въпреки че наименованието си е останало такова и до днес, бъдете сигурни, че никъде няма да ви сервират месото на пръчка. Днес пържолата представлява месо, нарязано за печене или пържене.
  2. Препечената пържола не само има лош вкус, но е и вредна за здравето ви! Когато пресготвим месото, мазнините, протеините и захарите в него се сливат заедно. Това го прави трудно за рязане, дъвчене и смилане. Но по – важното е, че това може да бъде предпоставка и за доста сериозни здравословни проблеми. Така че, екипът на Фермерско Свежо ви съветва: Не препичайте пържолата!
  3. Ако се притеснявате от червената течност, която излиза при разрязване на пържолата ви, няма повод! Това не е кръв. Сокът, който виждате, е предимно вода, с малко мазнини и някои протеини, наречени миоглобин. Това дава на месото ви червения или розов цвят и е безопасно да се яде.
  4. Различните пържоли трябва да се приготвят при различни температури. Може би най-очевидно е, че дебелите пържоли трябва да се готвят при по-ниски температури от тънките пържоли, тъй като по-дебелата пържола може лесно да изгори отвън, ако температурата е твърде висока. Също така, колкото по – алангле искате да бъде пържолата ви, трябва да се използва по-ниска температура на готвене.
  5. Знаете ли, че има шестнайсет различни зони, от които може да бъде месото за пържолата ви?! Има голям избор, когато става дума за пържола. Зависи само от вас дали ще изберете месо от антрекот, рамстек ребра или друго.

А вие как предпочитате пържолата си?