5 причини, поради които червеното месо е подходящо за спортуващите – Фермерско свежо месо

5 причини, поради които червеното месо е подходящо за спортуващите

Няма да изненадаме никого, ако кажем, че червеното месо е присъствало в менютата още на древногръцките атлети и често за постиженията си в спорта, те са получавали като награда добитък. Тогава хубавата сочна пържола не е била необичайна храна преди състезание. И докато днес науката за храненето е напреднала много и пържола преди тренировка не е най – подходящото хапване, то ползите от червеното месо си остават всепризнати.

Независимо от начина ни на хранене, когато говорим за спортно такова, то червеното месо е безспорен победител. Без съмнение то съдържа огромен набор от хранителни вещества като белтъчини, минерали и други. А ето и 5 – те причини, които според нашия екип са решаващи, за да не пропускате чевеното месо от менюто, особено ако спортувате.

  1. Протеин – Вероятно най-доброто нещо за червеното месо е качеството и количеството протеини. Червеното месо съдържа всички основни аминокиселини, което го прави висококачествено. Това включва левцин, критичната аминокиселина за стимулиране на мускулния протеинов синтез и за подпомагане на възстановяването и растежа на мускулите. Месото също съдържа т.нар плътен протеин, така че се нуждаете само от малък грамаж, за да получите голяма доза протеин (постно говеждо месо съдържа приблизително 30g протеин на 100g, което може да варира според разфасоването на месото).
  2. Желязо – Желязото е основно хранително вещество за спортистите. Червеното месо съдържа хемо желязо, което по-лесно се абсорбира от стандартното и не се съдържа в храните от растителен произход. Най-лесният начин да задоволите нуждите си от хранене с желязо е да ядете редовно малки количества червени меса (х3-4 на седмица), както и да разнообразявате с други храни, богати на желязо. Не забравяйте да добавите храни, съдържащи витамин С, в богатата на желязо храна за оптимална абсорбция на желязо.
  3. Насищане – Чувствате ли се все още сте гладни след хранене с пържола и зеленчуци? Не, най-вероятно не. Червеното месо е засищащо, поради високото съдържание на протеини и се разгражда бавно в храносмилателната система, за да ви задържи сити по – дълго. Протеинът в храната може също така да понижи гликемичния индекс, като по този начин поддържа нивата на глюкозата в кръвта стабилни. Червеното месо може да ви помогне да регулирате глада, както и други храни, богати на протеини, ако сте спортист, опитващ се да следи теглото си или нивата на телесните мазнини.
  4. Минерали – Говеждото и агнешкото са чудесен източник на цинк и витамин В12, които са важни за спортистите. Цинкът е важен и за мускулите и имунната система и може да играе роля в нивата на тестостерона при мъжете.Витамин В12 е нужен за различните телесни системи и може да повлияе на имунната функция и енергийните нива. Витамин В12 се среща само в животински продукти, а дори приема на малки и средни количества от него ще задоволи дневната ви нужда.
  5. Здравословни мазнини – Дискусиите около червеното месо и здравето обикновено се съсредоточават върху съдържанието на наситени мазнини или по-скоро върху риска от рак. Ако погледнете внимателно мастната композиция на австралийското говеждо и агнешко, ще откриете, че те всъщност осигуряват омега-3 мазнини. Не толкова омега-3, колкото рибата, но съвсем прилично количество. В случай, че сте загрижени за нивата на телесните мазнини, то може да намалите калориите на месото, като избирате нетлъсти разфасовки и  отрязвате мазнини от месото.

Ако решите да не ядете месо по етични причини, има и други храни като млечни продукти, яйца, ядки и семена. За спортисти, които следват вегетариански стил на хранене, може да бъде много трудно да се посрещнат нуждите от хранителни вещества като белтъчини, желязо, калций и витамин В12. Не е невъзможно, има много вегански спортисти, но това отнема значително време, усилия и планиране, както и добавки, за да получите този тип хранителни вещества.

Ако сте спортист, който яде червено месо, значи си струва да полагате специални усилия редовно да ядете малки количества прясно червено месо в комбинация с други висококачествени протеинови източници за енергийни нива, възстановяване и ефективност.