Всичко за испанската шунка – хамон серано – Фермерско свежо месо

Всичко за испанската шунка – хамон серано

Когато си пишем за месо, няма друго нещо, свързано с любимия деликатес, което да е по – испанско от хамон серано.

Тази шунка е всепризнато национално съкровище в Испания. Изсушава се  поне за една година и по този начин придобива много по-дълбок аромат и по-твърда текстура от италианското прошуто, например. Сервира се като „тапас“ (апетайзър, разядка) със сирене и маслини или се използва в любимите испански рецепти.

Шунката хамон серано е източник на голяма гордост сред испанците. От незапомнени времена в планините на Испания, те са увивали прясно месо в морска сол и са го очаквали по гредите, за да се суши. Година до осемнадесет месеца по-късно, хамоните са  готови да бъдат поставяни върху специални стойки, направени така, че всеки да може да спре, да си „издълбае” няколко тънки филийки и да се наслади на импровизирана закуска (може би с малко сирене манчего).

Тя е доста по – различна от пушените и солени парчета от Вирджиния, които трябва да бъдат предварително  накиснати и след това сготвени и  дори значително по – различна  от италианското прошуто, който се изсушава за няколко месеца, покрито със свинска мас. Испанското хамон серано има подчертано по-силен вкус и значително по-малко сол, отколкото обикновената шунка и по-малко мазнини от прошутото.

Хамон серано е повече от деликатес в Испания; това е нормална част от живота на всяко семейство. Всеки тапас бар и квартално кафене има своя собствена шунка. По време на празнични периоди има буквално стотици от тях, висящи от гредите на големите хранителни магазини.

Тайната на хамона се крие в изсушаването му, пресъздавайки ефекта на традиционните техники. Тази традиция е запазена жива в селските райони, където в началото на зимата семейството и приятелите се събират за клане на добитъка си в подготовка за зимните месеци. Шунките се поставят в морска сол за кратък период от време (приблизително един ден на килограм) и след това те се провесват. Точното време за тяхната консумация се определя, когато опитен майстор вмъква дълга кост от крава във вътрешността и подушва месото, като познавач на вино, който вдишва аромата на корка. Целите шунки са чудесно решение за партита и семейни събирания, докато пакетираните резени са удобни за моментите, когато искаме да си направим нещо набързо за похапване през деня. Независимо от начина на сервиране, хамон сераното със сигурност ще донесе вкуса на Испания в дома ви.

Екипът на Фермерско Свежо подготвя интересни рецепти за този традиционен специалитет, така че не пропускайте да ни следвате за още свежи идеи!