Как да почиствате скарата си на газ или въглища – Фермерско свежо месо

Как да почиствате скарата си на газ или въглища

Винаги почистваме готварската си печка след употреба, а дали правим същото и с грила?

Добре е след използване да го почиствате, а от време на време, в зависимост от това колко често влиза в употреба, да му направите и по – сериозно чистене. Това включва разглобяване на възможно най – много части и избърсване около и под горелките. Трябва да третирате грила си като печката – всеки път, когато го използвате го почиствайте.

Почистване на решетките

Решетките за готвене не са изключение от това общо правило. Те трябва да се почистват напълно след всяка употреба. Това предотвратява залепването на храната по вашата скара, което прави използването ѝ много по – лесно. Има голямо разнообразие от продукти на пазара за почистване на решетката, но може да го постигнете дори само с една добра твърда телена четка. Преди всичко, това е по-добре да се направи след използване на скарата, а не преди това. След като скарата ви леко се охлади, но все още е топла, вземете четката и изчистете всички останали хранителни частици. Много по-лесно е да почистите частиците от храната, докато все още има топлина, а не след като се охладят и се оставят да се втвърдят върху скарата.

Скара на въглища

Едно от най-хубавите неща за скарата с дървени въглища е, че по правило се почиства след всяка употреба. Много хора обаче просто изхвърлят пепелта, като смятат, че с това грилът ще е почистен. Всичко, което готвите, изисква почистване. Това ще намали излишния дим и лошите вкусове. Периодично изстъргвайте всички неща, които се намират на дъното на вашата скара. Най-малко веднъж в годината вземете кофа със сапунена вода и ѝ направете основно почистване. Ако боята се е изтъркала, реновирайте я, като използвате безопасен материал.

Газов грил

Подвеждащото при тях е, че имат функция „почистване“, а всъщност, това е подгряване на грила до степен, в която остатъците върху решетката изгарят, но не се премахват. Подобно на скарата с дървени въглища, трябва да почиствате газовата решетка всеки път, когато я използвате. След всяка употреба изчетквайте добре страничните части и капака, повдигнете решетката за готвене и почистете пространството над горелките.

Независимо от вида грил, той трябва да се почиства редовно, за да се отстраняват своевременно запечената мазнина и хранителни частици.

Веднъж годишно трябва да направите основно почистване на скарата. Това изисква да я разглобите на части. Първо, започнете с разкачаването й от газовата инсталация/бутилка и след това премахвайте частите и една по една. Щом стигнете до горелките, проверете ги добре, защото не трябва да има нищо, което да блокира притока на газ. Ако горелката е запушена, тя ще ви нагрява неравномерно и месото няма да се изпече добре. Ако можете да я почистите, направете го, ако не, най – добрият вариант е да я замените.

Ако слоят на боята се е олющил или вашата скара има наченки на ръжда, освежете я с нов слой боя. След като сглобите всичко обратно, проверете дали връзките са добре затегнати и след това включете скарата. Преди да сложите месото я оставете да се загрее до максимум, за да сте сигурни, че остатъците са изгорели напълно.

Екипът на Фермерско Свежо знае, че сега е сезонът на грила и вече е подготвен със свежи идеи как да го използвате пълноценно и да го превърнете в незаменим помощник за приготвяне на любимото качествено месо.