Разликата между директна и индиректна топлина – Фермерско свежо месо

Разликата между директна и индиректна топлина

разлика между директна и индиректна топлина

Знаейки разликата между директна и индиректна топлина (и кога да използвате едната, другата, или и двете) е  границата между новобранеца и майстора на грила. Директното нагряване ще допринесе за страхотната коричка на повърхността на месото, докато непрякото – ще ви помогне да достигнете до желаната температура. Разликата се получава от това колко близо е поставена храната до източника на топлина.

Разликата между пряка и непряка топлина

Директна топлина означава готвене директно върху източника на топлина (дървени въглища, газ или дърво), а непряката се отнася за готвене в съседство с източника на топлина. Комбинацията от директна топлина за запечатване, последвана от непряка топлина за продължително, бавно готвене, е един от най-умелите начини за използване на грила.

Директна топлина

Директна топлина буквално означава готвене на храната директно върху източника. В случая със скарата, става въпрос за печене направо върху пламъка. Препоръчителна е за бързо приготвяне на храни като зеленчуци, хот-дог, бургери и повечето морски дарове – особено скариди. Директна топлина е също така чудесна за запечатване на месото, за да му придаде цвят и хрупкава коричка.

Непряка топлина

Непряката топлина е зона, създадена в близост до източника на топлина. Храната продължава да бъде разположена върху скарата, но до нея пламъкът достига индиректно.  Продуктите, които готвите, се поставят на място, загрято от пламъка, но не в пряк контакт с него. Картофи, обвити във фолио и поставени между въглищата при лагерните огньове например, се пекат на непряка топлина. Традиционното барбекю (бавно пушеното месо) се получава чрез непряка топлина.

Комбинирано готвене

Комбинацията от директна и индиректна топлина често се нарича комбо топлина или комбинирано готвене. Комбинираното готвене се използва най-често при големи парчета месо, които се запечатват на пряка топлина и след това бавно се приготвят върху индиректна топлина. Обикновено по този начин може да приготвите зеленчуците.

Екипът на Фермерско Свежо преди време подготви специална статия, посветена на техниките за контролиране на грила, с цел овладяване именно на тънкостите на различните видове готвене, съобразени с източника на топлина.

От нас очаквайте още много трикове и полезни съвети, за да може да се превърнете в професионалист в кухнята и в приготвянето на качествено фермерско свежо месо!