Какво представлява „халал” месото? – Фермерско свежо месо

Какво представлява „халал” месото?

халал месо

Единственият вид месо, който религиозните мюсюлмани си позволяват да ядат, е месото халал. За да бъде едно месо „халал” – арабска дума, която означава „допустим“, животното, от което е месото, трябва да бъде отглеждано, а след това убито, съгласно строг набор от насоки, подобни на тези, които важат за храненето „кашер”месо при евреите. Всъщност, ако нямат на разположение халал месо, някои мюсюлмани го заменят с кашер.

Дълбоко религиозните мюсюлмани, както и вярващите и съблюдаващите канони евреи не  консумират кръв; следователно, смъртта на животното трябва да е резултат от загуба на кръв. Най-често животното се окачва на специална кука за краката му и след това се умъртвява чрез остър и дълбок разрез на врата му. След кръвта му трябва напълно да изтече, преди да се готви или да се яде.

Лицето, което прави разреза, не е задължително да бъде практикуващ мюсюлманин, но според сунитския ислям трябва да бъде „лице на книгата“ – мюсюлманин, евреин или християнин – и името на Аллах трябва да бъде призовано по времето на смърт чрез рецитиране на арабската молитва „в името на Аллах“.

Кои животни са халал?

Говеждото, агнешкото, пилето и рибата могат да бъдат халал, както и по-рядко консумираните меса като еленското или дивеч. Единствените забранени животни са прасета и влечуги. За разлика от юдаизма, мюсюлманите могат да ядат ракообразни, както и месо от щрауси и камили. И ако някога сте опитвали традиционно приготвено агнешко шааарма със сос от кисело мляко, то сигурно знаете, че няма никакви ограничения в комбинацията на месо и млечни продукти.

Ислямското право или шериатът установява, че преди да бъде заколено, животно, от което се добива месото халал, трябва да води здравословен живот без страдание. Също така диетата на халалното животно не трябва да съдържа никакви месни субпродукти, тъй като консумацията на месоядни животни е забранена.

В ислямската култура се среща и термин като готвене халал, което означава, че трябва да се използват само съставки разрешени от Корана. Това изключва свинско и алкохол и всички видове субпродукти, които е вероятно да ги съдържат. Например дори използването на капка алкохол за приготвянето на сос или бульон от животно, което не е заклано или отглеждано по правилника за халал, е абсолютно недопустимо.