Хрупкаво свинско шкембе – Фермерско свежо месо

Хрупкаво свинско шкембе

хрупкаво свинско шкембе

Свикнали сме най – често да консумираме свинското шкембе под формата на чорба. Тя  се е превърнала в традиционен специалитет за българската кухня, неотменим помощник при махмурлук и универсално средство за стопляне в студените зимни вечери.

Екипът на Фермерско Свежо, обаче, ще ви изненада днес с едно малко по-различно приложение с вкус, който определено не трябва да се подценява. Печеното свинско шкембе с хрупкава коричка е подходящо за неделен обяд и ви предлагаме да го изпробвате още идния уикенд.

Има само няколко основни стъпки, които е добре да следвате, а най – основната съставка е свинското шкембе!

  1. Направете разрези на повърхността на шкембето, използвайки много остро макетно ножче по цялото му протежение.
  2. След това преместете парчето върху решетката на скарата, която ще използвате, с разрезите нагоре и втрийте добре олио, а после поръсете със сол. Оставете ги добре да попият. Този процес помага на мазнината да излезе на повърхността и по този начин се образува хрупкавата коричка.
  3. Следващата стъпка е да го сложите в предварително загрята фурна. За да се сготви добре, свинското шкембе има нужда от ниска температура, която да спомогне за омекотяването му. В самия край на готвенето е нужно да вдигнете за кратко рязко температурата, за да се получи хрупкава кожичка на повърхността.
  4. Препоръчителната температура е 180 градуса на фурна с вентилатор или 160 градуса – на газ. Времето – около 2 часа и 15 мин. След това повишете градусите на 200 за фурната и 180 за газовите уреди и гответе по този начин за още 35 минути, за да запечете коричката.
  5. След като шкембето е сготвено и омекотено, задължително го оставете да отпочине на стайна температура за поне 10 – 15 минути преди да го нарежете.

Съвет: В някои рецепти може и да намерите указания за прилагане на високата температура в началото на готвенето. И по двата начина се получават добри резултати, така че напълно от вас зависи как ще приложите основните стъпки.

Добър апетит!