Говеждо месо – всичко, което е нужно да знаем – Фермерско свежо месо

Говеждо месо – всичко, което е нужно да знаем

Известно още от Средновековието като част от менюто на кралете, говеждото месо е ценено заради ниското съдържание на мазнини, високото количество желязо, магнезий, фосфор и цинк и не на последно място – като отличен източник на витамини от група B и най – вече витамин B12.

100 g говеждо месо съдържат приблизително 250 калории, 266 g белтъчини, 15 g мазнини, 0 g въглехидрати, 318 mg калий, 90 mg холестерол.

Говеждото месо е третото най-широко консумирано месо в света, което представлява около 25% от производството на месо в световен мащаб, след свинско и птиче месо съответно 38% и 30%

Доброто говеждо месо се познава по яркочервения цвят и по мраморно инфилтрираната мазнина с цвят на слонова кост. Освен по възрастта на животното, количеството мазнина, цвета и неговата текстура, говеждото се оценява в зависимост от степента на отлежаване (зреене).  Процесът на зреене (на английски се нарича aging-„стареене“, „отлежаване“) се е използвал от векове за почти всички видове червени меса, като за говеждо и дивеч е почти задължителен. Зреенето е да се даде време на ензимите в месото да преработят част от съединителната тъкан и част от мускулите в него, като резултатът е по-крехък и с по-развити вкусове. Първокласното говеждо е най-скъпо. В тази категория спадат най-ароматните и крехки меса. Добре е месото, използвано за храна, да бъде с яркочервен цвят и да се избягва говеждо, което има сивкав и дори уморен вид. Твърде голямото количество сок в опаковката е показател за вече размразявано месо, затова е препоръчително да се избягва.

В зависимост от частта на животното, която сте избрали препоръчваме различни начини на приготвяне:

  • По – крехкото месо от зоните антрекот, контрафиле, рамстек ребра и хълбок е подходящо за печене във фурна, на скара, грил или сотиране.
  • Много популярен в световната кулинария е говеждият стек, оформен като дебело парче месо, приготвен на скара. Има различни степени на изпичане според личните ви вкусови предпочитания и съвсем скоро очаквайте подробни указания за процеса.
  • Не толкова крехкото месо, което съдържа повече мускулна тъкан и по – малко мазнини, обикновено се готви чрез задушаване или продължително варене. Такова е месото от врат, бут, плешка и гърди.

Говеждото месо е много благодатно за подправяне. Дафиновият лист е универсална подправка, с която може да се овкусява например телешко печено. Други много подходящи подправки са кимион, млян червен пипер, черен пипер, риган, мащерка, розмарин, кориандър, бахар, естрагон и градински чай. Някои подправки като джоджен, самардала, сминдух и чубрица обичайно не се възприемат като подходящи за овкусяване на говеждото.

Ние препоръчваме винаги да купувате качествено месо, а ние гарантираме, че ще продължаваме да подготвяме интересна информация и много рецепти за всички ценители на месните продукти и на фермерското свежо.