Най – добрият начин да затоплите пържолата си – Фермерско свежо месо

Най – добрият начин да затоплите пържолата си

затоплена пържола

Въпреки че не можем да пренебрегнем положителните страни и на една добре приготвена, макар и студена пържола, понякога просто ни се иска нещо топло за обяд или вечеря.  Сложното тук е, че едновременно трябвате да подгреете пържолата си, но в същото да запазите месото крехко и сочно, а не прегоряло и сухо.

А най – добрият начин да го направите е:

Стил „су вид“ и след това запечатване

Има много начини за претопляне на пържола, но когато целта ви е да се насладите на това сочно нежно месо,  без да го изсушавате, е време да си вземете някои тактики от готвенето в су вид. Не се безпокойте – не е необходима  специална машина sous-vide. Всичко, от което се нуждаете, е херметизираща торбичка за фризер, тенджера с вода и термометър, за да съблюдавате температурата.

Да, този метод е безопасен

Казват ни често, че пластмасата и топлината не трябва да се смесват, така че може би пред вас възниква въпросът дали този начин е безопасен? Типът торба, който се използва и готвенето при ниска температура са гаранция, че няма никакъв проблем този метод да се използва и няма да доведе до неприятни здравословни последици.  Повечето пликове за фризер са изработени от полиетилен, което означава, че те не съдържат пластификатори и естроген-подобни съединения и нямат BPA или фталати, които да се смесят с вашата храна. И подобно на готвенето су вид, този метод за повторно загряване на пържола изисква ниска температура (използвайте термометъра за следене). Показанията не трябва да превишават 54 градуса.

Първо и особено важно правило е да оставите пържолата да престои известно време на стайна температура

Готвенето на студено парче месо не се препоръчва по принцип и същото важи и за подгряването на пържола. Като правило, не загрявайте веднага щом извадите нещо от хладилника. Извадете месото от хладилника и го оставете да постои на стайна температура за около 30 минути преди да започнете да го затопляте. Това ще намали времето, за което месото е изложено на топлина, което пък от своя страна ще ви помогне да избегнете прегарянето.

Как да го направим

Поставете ненарязаното месо в торбичката, изкарайте възможно най-много въздух и го запечатайте. Загрейте една тенджера с вода на ниска температура, докато достигне около 54° C. Потопете плика във водата, без да я опирате в ръба на тенджерата и без да се повишава температурата на водата. Тя дори не трябва да къкри. Гответе, докато месото се затопли или около пет минути. Общото време варира в зависимост от размера и количеството месо.

Възможно е дори да се постигнат жарените краища на прясно приготвената пържола. Всичко, което е необходимо, е бързо да го запечатате на котлона,  след като месото вече се е затоплило. За целта когато пържолата е вече топла, извадете я от торбичка, подсушете с хартиена кърпа и запечатайте от всяка страна за по около минута на висока температура в тиган, покрит с тънък слой олио за готвене.

Как работи методът

Ниска температура повишава температурата на месото бавно и по този начин  предотвратява прегарянето. Затворената среда също помага на месото да запази влагата си, което на свой ред допринася за сочния резултат накрая.

За още свежи и полезни идеи не пропускайте да ни последвате в социалните мрежи, където можем да дискутираме всичко около любимото фермерско свежо!