Как да разпознаете качественото месо? – Фермерско свежо месо

Как да разпознаете качественото месо?

Как да разпознаем качествената пържола, особено когато месото е зад витрина? Може ли да предположим дали то е било предварително обработено за по – свеж търговски вид? Дали свинското и говеждото са наистина органични?

Днес екипът на Фермерско Свежо ще се опита да отговори на тези няколко важни въпроса с 10 признака, по които да се ориентирате дали месото, което сте закупили за вашето ястие, е качествено и годно за употреба.

  1. Цветът – той може да варира в зависимост от породата и възрастта на животното. При по-младите животни месото обикновено е по-светло от това на по-старите. Прясното говеждо е тъмно и когато е много добро, то изглежда като на петна. Прясното агнешко е обикновено ярко червено и може да има леки прорязвания с мазнини. Свинското е светло и блестящо, по – скоро оцветено в тъмно розово.
  2. Структурата на повърхността – месната повърхност трябва да изглежда безупречно гладка и никога не трябва да е мазна.
  3. Структурата на фибрите – конфигурацията и структурата на по – едрите влакна може да се види лесно и с невъоръжено око. От една страна те са важни за консистенцията, но от друга – не трябва да бъдат твърде груби, тъй като това не е добре за деликатността на месото. Естествено месото от млад бик има по – груба текстура от това на юниците например. Друг показател е, че ако натиснете месото с палец надолу, то не трябва да се усеща с гъбеста структура.
  4. Мраморирането – доброто месо по правило изглежда доста мраморирано и обикнвено е по – вкусно и сочно от постното месо. Колкото по-фини са мраморните нишки, толкова по-добър е вкусът, защото мазнината е носител на много вкусове, които се развиват само по време на пържене или готвене.
  5. Сочност – дали месото е сочно или не може да разпознаете лесно на повърхността. Ако месото „плува” в собствения си сок, това означава, че то не е с добро качество, независимо дали е опаковано или се предлага свободно зад щанда.
  6. Миризмата – висококачественото месо мирише съвсем леко, почти неутрално, но никога странно. В зависимост от вида му, ароматът може да съдържа леки киселинни компоненти, но ако мирисът е тежък, сладникав – трябва да се подхожда с внимание.
  7. Най – добро за употреба преди – това е крайният ден, в който месото може да се употреби в случай, че са били спазени всички изисквания за съхранение и не се усеща странен аромат или не изглежда странно на вид.
  8. Датата на изтичане срока на годност – след изтичане на срока на годност месото не бива да се предлага в никакъв случай. Това важи в най – голяма степен за каймата, тъй като мляното месо се разваля бързо.
  9. Опаковката – когато месото е опаковано, тя трябва да бъде чиста и неразрушена. Ако е вакумирано, вътрешността задължително трябва да е суха. Малките капчици по фолиото може да са свидетелство за неадекватно охлаждане или не толкова качествено месо.
  10. Условията на съхранение/охлаждане – особено през лятото, трябва да обърнете внимание и на адекватното охлаждане по време на транспортирането на месото. То трябва да се прибере в хладилника възможно най – бързо и да се съхранява на температура под 7 градуса по Целзий (идеален диапазон – от  два до четири градуса). По принцип човек може също да замрази добре месото, за да го поддържа по-дълго. Важно е да се спазват оптималните условия на замразяване: Свинското месо е  на минус 18 градуса за около 6 месеца, говеждото  месо може да трае до около 18 месеца, но колкото по-кратко, толкова по-добре. Срокът на годност не се дава неограничено, тъй като ензимните процеси не се прекратяват напълно от условията на замръзване и могат да повлияят на вкуса.

Да откриеш качествено месо винаги е от изключителна важност и ние от Фермерско Свежо винаги съветваме да пазарувате от проверени магазини и доставчици.