Всичко, което трябва да знаете за бекона – Фермерско свежо месо

Всичко, което трябва да знаете за бекона

Повечето любители на месо обожават бекона, а както знаете от предишни наши публикации той може да се превърне в доста добра идея за закуска, стига да не прекаляваме с количеството и да подбираме качествен продукт. Разбира се, най – сигурният начин е да си го приготвите сами, а това става много лесно, както може да се уверите от нашата рецепта за домашен бекон.

Днес ще обърнем малко повече внимание на някои не толкова известни факти за бекона, ще навлезем малко по – дълбоко в полето от информация за него и гарантирано след края на тази статия, ще сте се превърнали в бекон професионалист.

Със сигурност знаете, че беконът се приготвя от свинско месо (особено, ако сте следили внимателно блога ни), но дали знаете, че беконът е популярна храна още от 1500 години пр, н.е?

По принцип беконът се приготвя от свински корем, но извън САЩ често може да бъде направен от филе  (Канада) или плешка (Европа). Той бива изсушаван върху канапе от сол и захар, или суха марината или саламура (със сол и захар). Месото може да се изсушава в продължение на седмици или месеци, да се опушва или вари.

Осоляването на месото датира още от векове, когато това е било единственият начин то да се консумира за по – дълъг период от време, преди да бъде изобретен хладилникът. Беконът, който задължително готвим преди хапване, бива опушен или изсушен. Вареният може да се консумира и без топлинна обработка.

Има ли „добър” и „лош” бекон?

„Лошият” бекон е този, който е направен от прасета, захранвани само с изкуствени добавки и антибиотици.  Това е беконът, който трябва да избягваме. За щастие, днешните закони до голяма степен ограничават използването на вредни съставки при производството на храни, но все пак не изцяло.

„Добрият” бекон е този, който е направен от хуманно отглеждани животни, без изкуствени добавки. Единствените съставки, които е нужно да са на етикета са: свинско, морска сол, кафява захар и вода. Колкото повече съставки има, толкова по-преработенo е месото. Ако в съдържанието има съставки, които са трудни за произнасяне, по – добре е да бъдете предпазливи при закупуването му! По възможност най – добре е да бъде изсушен в домашни условия и с натурални подправки.

Какво количество бекон може да консумираме?

Проблемът с консумацията на твърде много бекон идва от процеса на сушене – беконът може да има много натрий.  Особено ако сте на палео диета, със сигурност количеството, което се съдържа в бекона не кореспондира с вашия начин на хранене.  Освен това, ако ядете преработен бекон вместо „добрия”, вкарвате в организма си повече вредни химикали и консерванти.

Изводът е, че както с всички вкусотии, ключът е в умереността. Ако се притеснявате за съдържанието на натрий, просто проверявайте и контролирайте количеството, което поемате.

Беконът се приготвя изключително лесно и дори да не сте топ готвач, със сигурност ще получите добър резултат. Може да го приготвите  на тиган, на микровълнова печка или на  фурна.  В блога вече имаме вкусна рецепта за яйца с бекон и цели 15 начина, по които може да използвате мазнината, която остава от него.

А като заключение само ще споменем, че има водка и бира с вкус на бекон, така че ако ви липсва това изкушение като ястие, винаги може да си го вземете на питие, нали така?