Най – добрите методи на приготвяне на пържола вкъщи – Фермерско свежо месо

Най – добрите методи на приготвяне на пържола вкъщи

Ако нямате достъп до открита скара или пък е твърде студено, за да излезете навън, все още можете да приготвите фантастична пържола, без да се налага да напускате кухнята си. Нашият екип тества четири различни техники и ви гарантира, че всички сработиха добре. Зависи  единствено от вашите предпочитания как ще изберете да сготвите любимия си къс месо.

Основни правила:

Бихте могли да използвате каквaто и да било разфасовка месо за тези методи. Важно е преди готвене да я оставите на стайна температура, което означaва, че трябва да я извадите от хладилника от 30 до 60 минути преди да започнете с готвенето. По този начин стекът изисква по-малко време за приготвяне, което от своя страна гарантира, че няма да се пресготви.

И говорейки за готвенето, най-добрият начин да приготвите пържола на закрито е върху чугунен тиган. Чугунът се нагорещява и остава горещ, и тъй като е плосък, можете да сте сигурни, че всеки сантиметър от пържолата ви ще е в директен контакт с горещата повърхност.

Друга важна подробност е адекватното подправяне. Това означава много сол и прясно смлян черен пипер!

И накрая, ще трябва да оставите пържолите си да отпочинат. Това помага да се запазят соковете в месото и то да остане нежно и сочно. Времето за почивка за всеки метод е включено в инструкциите по-долу. За финал – не забравяйте да режете месото напречно на мускулните влакна, за да остане меко.

А ето и изпробваните методи:

  1. Запечатване на тиган и после довършване във фурната

Запечатването означава да нагреете силно повърхността на месото и да се получи ароматна коричка отвън.

Един от най-традиционните начини за готвене на пържола е използването на комбинация от запечатване, за да се получи запичането на частта отгоре на пържолата и индиректната топлина във фурната, за да достигнете желаната степен на изпичане във вътрешността.

Нагорещете тигана добре, добавете малко олио, като рафинирано олио от гроздови семки например, и след това поставете пържолата в тигана. Загрейте за две минути, обърнете и изчакайте още две минути, след което прехвърлете целия тиган на фурна на 180⁰C за 2 до 5 минути. След това го извадете и оставете месото да отпочине, покрито с фолио, върху дъска за рязане за 7 минути. Общото време за готвене е от 15 до 18 минути.

Плюсове: Това е традиционен метод, който е широко разпространен. Ако сте консумирали пържола в ресторант, то почти сигурно е приготвена по този начин.

Този метод създава твърда коричка, което е точно това, което искате от идеално приготвената пържола.

Недостатъци: В нашия тест наблюдавахме тънък, сив пръстен около по ръба на пържолата, което показва съвсем леко пресготвяне в най – външната част.

  1. Обратно запечатване

При този метод обръщаме действията от предишния. Този път оставяме пържолата първо във фурната и след това я запечатваме на тигана.  След като подправите пържолата, оставете я върху тава и я прехвърлете на фурната на температура от около 96⁰C, където ще сe готви от 20 до 35 минути. Целевата ви температура за пържола е от 50⁰ C до 55⁰C, като в тази точка степента на приготвяне ще е реър. След като покриете пържолата с масло, запечатайте я бързо на горещ тиган (от двете страни), за да достигне до 60⁰C. Прилагането на висока топлина в края на готвенето означава, че ще ви трябва по-дълго време за почивка, но 10 минути са съвсем достатъчни.

Плюсове: При така приготвената пържола се наблюдава в много по – малка степен нежелания сив пръстен и резултатът е перфектно изпечена пържола на степен мидиъм  реър, с прекрасна коричка. Самият процес на готвене е значително по-спокоен.

Недостатъци: Обратната страна на един спокоен метод е, че това е най-бавният метод, като времето за готвене е от 30 до 45 минути. Ако това е перфектната пържола, която искате, и нямате нищо против да чакате, това може да е методът за вас.

  1. Методът 4-3-2

Методът 4-3-2 включва готвенето на пържола в продължение на четири минути в горещ сух тиган, обръщането ѝ и готвенето за още три минути, а след това я оставяме да почива за две. Това е най-простият метод и далеч по-бързият и наподобява като  резулат приготвеното жарено месо на външна скара. Единственото изискване за този метод е, месото да е обезкостено, защото месото трябва плътно да прилепне към повърхността на тигана, а костта, на ребрата например, може да възпрепятства това.

Плюсове: Този метод е лесен за изпълнение, бърз (само 9 минути комбинирано готвене и почивка) и пържолата е приготвена на степен от мидиъм до мидиъм реър. Ако предпочитате пържола си на грил, това вашата техника.

Недостатъци: Очевидно, ако не се интересувате от ефекта „жарено” месо, може да предпочетете следващия метод.

  1. Само във фурна

В допълнение към подправките (щедро количество сол и пипер), с този метод е добре да омазним пържолата с масло, преди да я сложим в тава и да я сложим за печене във фурна на температура от 250⁰C за 15 до 20 минути, последвана от 5 до 10 минути почивка.

Плюсове: Този метод създава равномерно изпечена пържола с мека текстура. По-малката степен на покафеняване оставя чистия вкус на говеждото месо. Не се наблюдава сивкавия пръстен на пресготвяне.

Недостатъци: Този метод няма да доведе до напълно запечатаната коричка, която се получава при горните три метода, така че текстурата на месото ще бъде еднаква във всичките му части. Времето за готвене и отпочиване е 30 – тина минути, което отново го поставя в графата на малко по – бавните техники.

 

А според вас кой е най – лесният метод за приготвяне на пържолите в домашни условия?