5 грешки, които правим, когато приготвяме телешка яхния – Фермерско свежо месо

5 грешки, които правим, когато приготвяме телешка яхния

грешки с телешка яхния

Яхнията, пълна с меки късчета месо и апетитни зеленчуци, е едно от най – предпочитаните блюда през студените месеци.  А за да сме сигурни, че вие, нашите читатели, ще я приготвяте този сезон като професионален готвач, събрахме за вас 5 –те най – често срещани грешки, които се допускат при приготвянето ѝ.

  1. Използвате грешната разфасовка месо – при готвенето на яхния спокойно може да пропуснете всички скъпи и нетлъсти късчета телешко и да заложите на по – евтините разфасовки. Дългият и бавен период на готвене ще направи постното месо, като например филето, твърдо за дъвчене, но от друга страна, е добър вариант за по – тлъстото телешко, което ще направи крехко и сочно.

Съвет: Придържайте се към използването на телешки бузи, тъй като по време на готвене от тях се получават вкусни и сочни късчета. А най – хубавото е, че е и бюджетно!

  1. Не запечатвате месото – каквото и да правите, никога не прибавяйте директно сурово месо към бульона, очаквайки да се превърне във вкусно и питателно ястие. Запечатването на месото е много важна стъпка при приготвянето на яхния и именно чрез него тя придобива дълбокия си и плътен вкус и аромат.

Съвет: Препоръчваме не само да запечете за кратко месото! Поставете кубчетата говеждо месо в горещ тиган и ги оставете да се  готвят за няколко минути, докато долната част образува тъмна коричка. След това повторете този процес от всички страни.

  1. Прибавяте зеленчуците твърде скоро – зеленчуците се готвят много по-бързо от говеждото, така че няма причина да ги слагате в тенджерата по едно и също време. Ако ги добавите твърде скоро, ще имате разкашкани и неапетитни зеленчуци със сигурност!

Съвет: Добавяйте зеленчуците като моркови, ряпа и картофи по средата на готвенето. Ако възнамерявате да прибавяте по – деликатни, като грах например, сложете ги няколко минути преди да свалите яденето от котлона.

  1. Не готвите яхнията достатъчно дълго – месото изисква да имате достатъчно време, през което да омекне и да стане сочно. Прибързвайки с процеса на готвене, резултатът ще е единствено трудно за дъвчене месо!

Съвет: За да сте сигурни, винаги си отделяйте поне два часа за бавно готвене на ниска температура.

  1. Сервирате яхнията самостоятелно – задължително добавете към нея нудели, качамак или прясно изпечена багета. Този, на който я сервирате, ще оцени още по – пълно достойнствата ѝ.