5 често допускани грешки при използване на слоу кукъра – Фермерско свежо месо

5 често допускани грешки при използване на слоу кукъра

грешки със слоу кукъра

От супи, до месо и десерт, слоу кукърът е един магически кухненски инструмент. Заредете го със съставки, свършете си задачите за деня и се възнаградете с вкусни ястия по-късно.

В блога на Фермерско Свежо вече има статия с 10 полезни трика при употребата му, но днес се съсредоточаваме върху петте най-често срещани грешки при готвене и съвети как да ги избягваме.

  1. Не препълвайте и не слагайте твърде малко съставки в слоу кукъра. С помощта на този уред може да сготвите перфектното печено, толкова крехко, че да може да го ядете с лъжица. Ключът към получаването на този резултат е използването на точното количество храна и течност.

Съвет: Добре балансираните рецепти за слоу кукър  никога няма да запълнят уреда на повече от три четвърти. Това е точното количество, което дава възможност на топлината да циркулира, но също така и се поддържа постоянна температура вътре в машината. По този начин ястието се подгрява и къкри, вместо да се сварява и изгаря.

  1. Не оставяйте рецептите да се приготвят за по-дълго от указаното време. Доста лесно е да превърнете от нещо добре сварено в тотална каша само за минути.

Съвет: При задаването на рецептата винаги се придържайте към препоръчваното време на готвене и температурни настройки. Възможно е да има някои настройки, които да трябва да наглясяте въз основа на притежавания от вас модел, но винаги първият път изпробвайте рецептата както е зададена, и след това, ако е нужно – коригирайте.

  1. Не отваряйте капака по време на готвене. Признаваме си, че е голямо изкушение да вдигнете капака, за да видите какво се случва вътре, или дори да опитате, но се опитайте да избегнете това. Слоу кукърите работят чрез улавяне на топлина и готвене на храна за дълъг период от време. Всеки път, когато вдигате капака, уредът ще губи топлина и ще му отнеме допълнително време, за да се нагрее.

Съвет: Освен ако не е отбелязано в рецептата, няма нужда да вдигате капака. И ако все пак го направите, нека да е за възможно най-кратко, а след това предвидете минутка или две отгоре време за готвене.

  1. Не добавяйте твърде много вино или ликьор. За разлика от готвенето на печката или въвфурната, където топлината е много по-висока и храната често се готви без капак, виното и алкохола няма да заврят и съответно да се редуцират в слоу кукъра ви. Така че, вместо меки винени нюанси, може да се окажете с твърдия вкус на „суров“ алкохол, който далеч не е апетитен.

Съвет: Ако готвите рецепта, в която има вино или алкохол, просто използвайте нужното количество. Но  препоръчваме първо да деглазирате тигана, в който сте запечатали месото и едва тогава да изсипете готовата течност направо в уреда за бавно готвене.

  1. Не добавяйте млечни продукти твърде рано. Добавянето на млечни продукти, като мляко, сирене или заквасена сметана твърде рано, по-скоро ще съсипе крайния резултат.

Съвет: Изчакайте до края на готвенето, за да добавите млечни продукти в слоу кукъра. И не забравяйте да добавяте малко киселина под някаква форма, както и пресни билки!