Агнешкото месо – защо е полезно? – Фермерско свежо месо

Агнешкото месо – защо е полезно?

Агнешкото е вид червено месо, което се добива от млади овце под 1 година. То e не само богатo на висококачествен протеин, но e също и изключителен източник на много витамини и минерали, включително желязо, цинк и витамин В12. Поради това, редовната консумация на агнешко може да стимулира растежа и работата на мускулите, както и да помогне за предотвратяване на анемия.

В България, по традиция, около Великден и майските празници консумацията на този вид месо се повишава.

Части на агнето:

Бут – горната част на крака

Филе от бут – отбрано месо без тлъстини

Подбедрица – месото в долната част на агнешкия бут

Котлет – горен сектор над задния бут

Ребра – месо и ребра с част от гърдите

Плешка – горен сектор над предния агнешки бут с част от гърдите

Ако искате бедно на мазнини и богато на белтък месо от агне – котлетите от приребрената част на животното са най-добрият вариант, в случай че мазнината е добре отделена при транжирането на месото. За любителите на по-мазните меса – тези между агнешките ребърца са най-вкусният избор. Филето от слабините на агнето е „златната среда“ между мазнини и протеин.

А сега сме подготвили и няколко факта за това, колко полезно е агнешкото месо и как е добре да не го изключвате от диетата си.

Протеини:

Подобно на други видове месо, агнешкото е съставено главно от протеини. Съдържанието на протеини в нетлъстото агнешко месо обикновено е 25-26%. То е висококачествен протеинов източник, съдържащ всички необходими аминокиселини за растежа и поддръжката на организма. Поради тази причина яденето на агнешко месо или други видове месо може да бъде особено полезно за бодибилдърите, възстановяващите се спортисти и пациенти след операцията.

Мазнини:

Агнешкото съдържа различни количества мазнини, в зависимост от диетата, възрастта, пола и фуража на животното. Съдържанието на мазнини може да варира от 17-21%.

Витамини и минерали

Агнешкото е богат източник на витамини и минерали. По – долу са тези, които се съдържат в най – големи количества:

  • Витамин B12: Важен е за кръвообращението и функцията на мозъка. Той се среща само в храни от животински произход и отсъства от вегетарианските диети. Дефицитът на витамин В12 може да причини анемия и неврологични увреждания.
  • Селен: Месото е богат източник на селен, въпреки че това зависи от храната на животното. Селенът има различни важни функции в организма
  • Цинк: В агнешкото се съдържа в големи количества, а и цинкът обикновено се абсорбира по-добре от месото, отколкото растенията. Това е минерал, който е важен за растежа и образуването на хормони, като инсулин и тестостерон.
  • Ниацин: Наричан още витамин В3, ниацинът обслужва разнообразни важни функции в организма.
  • Фосфор: Съдържа се в повечето храни и е от съществено значение за растежа и поддържането на организма.
  • Желязо: Агнешкото е много богат източник на желязо.

Агнешкото съдържа още няколко биоактивни вещества, като креатин, таурин, CLA и холестерол.

Несъмнено ползите от похапването му не са пренебрежими, така че очаквайте от Фермерско Свежо вкусни идеи за приготвянето му.