Как да приготвим перфектната пържола? – Фермерско свежо месо

Как да приготвим перфектната пържола?

Закупили сте най – качественото месо, предлагано на пазара и сега е точният момент да отворите нашата пълна и изчерпателна статия, в която ще се опитаме да дадем най – подробни съвети как да отдадете дължимото на доброто парче месо и да го превърнем в най – вкусната и сочна пържола.

Ние от Фермерско Свежо знаем, че независимо коя част от говеждото изберете да приготвите, най – важно е времето! Само минута повече и вашият мидиъм стек може да се превърне в уел дан, което тотално ще промени вкуса му. Затова и подбрахме няколко основни стъпки, които да имате предвид, като започнем от нещата, за които може би дори не сте се замислили:

  1. Изберете добре тигана си – препоръчваме ви да изпържите пържолата си, въпреки че може и да я гриловате, ако предпочитате. Тиганът трябва да е тежък, достатъчно голям и в идеалния случай с незалепващо покритие. Този тип тигани наистина се нагорещяват добре, което пък е идеално за получаване на това леко сладко, жарено покритие на месото. Ако тиганът ви не е достатъчно голям за всички пържоли, не се изкушавайте да ги сложите наведнъж. Гответе ги една по една, след което ги оставете да си почиват.
  2. Вид месо – коя част от животното ще използвате за пържолата си, зависи единствено от вашите предпочитания. Ако решите да заложите на нещо по-щадящо бюджета ви, препоръчваме да погледнете и нашата статия 5 трика, с които да направим евтиното месо вкусно и крехко. Задължително оставете за известно време месото на стайна температура преди да започнете да го обработвате. Никога не го слагайте месото директно от хладилника в тигана!
  3. Каква мазнина да използвате? Гордън Рамзи препоръчва използването на фъстъчено масло за готвене – има мек вкус и може да издържа на много високи температури без изгаряне. Никога не използвайте масло! Някои шеф готвачи предпочитат да омазнят пържолата, след което да я поставят в сгорещен сух тиган, докато други добавят добавят малко мазнина директно в тигана. Независимо от метода, който използвате, важното е да се постигне равномерно разпределение на мазнината. Ако предпочетете да прибавите мазнината директно в тигана, не бива да се изкушавате да сложите пържолата си твърде рано – ако тя не се сгорещи достатъчно, месото може да се окаже мазно и недопечено.
  4. Как да подправим пържолата? Доста от любителите на говеждото предпочитат да не добавят нищо към вкуса на качествената пържола, освен няколко щипки сол и пипер. Все пак не подправяйте месото твърде рано, в противен случай солта ще изтегли цялата влага. Гордън Рамзи предлага да се поръсва черен пипер и морска сол върху чиния, след което да се притисне месото в подправките, преди да се постави върху тигана. За по – наситен вкус може да сложите семена от кориандър или половин чаена лъжичка зърна черен пипер върху пържолата. Ако предпочитате по – меко и с по – богат аромат месо, може да пробвате и да го мариновате с балсамов оцет, мед и горчица. За любителите на азиатските вкусове предлагаме марината с мисо или терияки.
  5. Как да сготвим пържолата? Има няколко степени на изпичане, които ние ще ви разкрием още сега:

Блу – Все още трябва да има тъмен цвят, почти лилав и топъл. Структурата мека, без съпротивление.

Реър – Тъмночервен цвят със сочност. Структурата е мека с леко съпротивление.

Мидиъм реър – По-розовееща на цвят с малко розов сок. Структурата е мека  с малко повече съпротивление.

Мидиъм – Бледо розово в средата с почти никакъв сок. Структурата е по – твърда и със съпротивление при натиск.

Уел дан – Със следа от розов цвят, но не суха. Структурата е мека и с леко съпротивление при натиск.

Преди да калкулирате времето за изпичане на пържолата си, от особено голямо значение е да вземете предвид размера и тежестта ѝ. За дебела 3.5 см пържола от филе нашият екип препоръчва следното време:

Блу: Около 1½ min от всяка страна

Реър: Около 2¼ min от всяка страна

Мидиъм реър: Около 3¼ min от всяка страна

Мидиъм: Около 4½ min от всяка страна

За Уел Дан пържола печете около 4 -5 минути на страна, в зависимост от дебелината на месото.

  1. Как да проверите дали пържолата е изпечена? – Използвайте пръстите си – ако е реър, тогава ще я почувствате мека, за мидиъм реър – ще почувствате леко съпротивление, а за уел дан – ще бъде осезаемо по – твърда. Може да използваме и термометър за месо, ако не сте сигурни в преценката си.
  2. Оставете я да отпочине – Приготвената пържола трябва да остане на стайна температура в продължение на поне пет минути и в идеалния случай около половината от времето за готвене. Тук влиза в действие чистата наука, защото влакната на месото ще възстановят соковете и ще придадат нежен и сочен завършек на пържолата ви.

За още свежи идеи за приготвянето на българско качествено месо, следете блога ни и нашата страница във Facebook!