Как да си направим домашен бекон? – Фермерско свежо месо

Как да си направим домашен бекон?

Обичате ли да слушате цвърченето на бекон в тигана в спокойната неделя сутрин, но не обичате да се лутате в хранителния магазин в опита да намерите марка, която не е пълна със захар и химикали? Или си мислите колко по – вкусен щеше да е беконът,  ако можеше да добавите малко повече подправки?

Ние от Фермерско Свежо имаме решение!

Просто трябва да отделите малко време и да си направите домашен бекон, което ще ви спести дилемите в магазина и ще ви даде пълен контрол върху резултата от началото до края на процеса на приготвяне: без захар, без изкуствени добавки… и с всички подправки, за които си мечтаете!

За да приготвите това постижение на кулинарното майсторство, всичко, от което наистина се нуждаете, е комбинация от любимите ви подправки, свински гърди от коремната част и достатъчно време, за да може всичко да се овкуси. Една от причините, поради които беконът е толкова вкусен, е процесът на овкусяване – отнема около седмица, за да може ароматът на подправките наистина да проникне в месото, така че това не е рецепта, която можете да приготвите в същия ден. И в допълнение – той съдържа и много по-малко сол, отколкото обикновения бекон, закупен в магазина. Това е идеалният начин да се насладите на бекон, без никакви съмнения относно това, откъде идва или какво съдържа – просто вкус без вина!

Тъй като започвате от нулата с тази рецепта, лесно можете да се адаптирате към всякакъв вид вкусове, които харесвате. Предложените по-долу подправки са включени в основната рецепта за домашен бекон, но зависи изцяло от вашия вкус, коя от тях бихте искали да използвате и какво още бихте добавили. Това може да бъде дори и мед. Експериментирайте!

Рецепта:

Необходими съставки:

  • 900 грама свински гърди от коремната част /без кост/
  • 2 супени лъжици морска сол
  • 1 супена лъжица прясно смлян черен пипер
  • 1 чаена лъжица сушен розмарин
  • 1 чаена лъжица сушена мащерка
  • 1 чаена лъжичка семена от фенел
  • 2 дафинови листа
  • 1 глава чесън, нарязана
  • 1 чаена лъжичка мед (по избор)

Приготвяне:

Измийте свинското месо и го подсушете. Комбинирайте всички подправки в една купа (освен меда, ако използвате). След това натрийте с тях месото и го поставете в голям найлонов плик за многократна употреба заедно с подправките и меда. Разклатете го добре, за да се овкуси.  Охладете свинското в хладилника за седмица като всеки ден обръщате плика.

След 7 дни махнете месото, изплакнете го и го подсушете добре. Загрейте фурната си на 90°C и го запечете докато температурата на месото достигне 65°C (около 2 часа). После поставете бекона на дъската за рязане и премахнете кожата му. Оставете го да се охлади на стайна температура и след това го увийте в хартия и поставете в хладилник.

Когато ви се похапва вкусно месо, нарежете го на дебелината, която предпочитате и го пригответе по начина, който обичате.