Историята на ирландската яхния – Фермерско свежо месо

Историята на ирландската яхния

Ирландската яхния представлява засищащо и ароматно ястие, приготвено с най-евтините и най – достъпните съставки, но често определяна като отражение на историята на самата Ирландия. В миналото ирландците са отглеждали предимно овце и кореноплодни растения. Овцете са били източник на вълна за топло облекло, мляко за пиене и производство на сирене и евентуално на месо, след като животното достигне края на своите продуктивни години.

Тази вкусна гозба дори е била възпята в балада от 1800 г. , възхваляваща усещането за домашен уют и удовлетворение, което една купа от горещата супа носи: „Ура за ирландската яхния / Тя ще прилепне в корема ти като лепило“.

А какво е съдържанието на ирландската яхния?

Ирландската яхния „ballymaloe“ или „stobhach gaelach“, както се нарича в келтския фолклор, традиционно съдържа парчета агнешко или овнешко месо, картофи, лук и магданоз. Често костите, джоланът и другите остатъци са били единствената основа за бульона. Макар и не голямо количество или първо качество, те все още са съдържали достатъчно количество аромат и се получавали също толкова вкусни след като бъдат задушени за два – три часа и след това оставени да поврат на открит огън.

Кореноплодните зеленчуци са тези, които прибавят още допълнително вкус и сгъстяваща сила, както и спомагат за чувството за ситост, което изпитваме след вкусната купа от това традиционно ирландско ястие. Някои готвачи добавят ряпа или пащърнак или моркови и ечемик, ако имат налични,  макар че заклетите пуритани твърдят, че ирландсктаа яхния съдържа само месо, картофи и лук. Приготвена по този начин, тя се получава гъста и засищаща, а не рядка като просто една супа.

Ирландската яхния  днес:

Когато ирландците започнали да имигрират в Съединените щати в средата на 18-ти век, бягайки от глада, причинен от засушаването и кризата с картофи, те съвсем естествено донесли и своите хранителни традиции. На чужда земя обаче яхнията еволюира и се адаптира, за да включва достъпните продукти и на местно ниво.

Тъй като овцете не били толкова често срещани в Америка, готвачите заменили основното месо с говеждо или друго,което може да бъде по – лесно намерено.

Класическата рецепта продължава да еволюира и в Новия свят, където съвременните версии включват съставки, като например Гинес стаут бира и магданоз.

Редица ирландски и чуждестранни готвачи ескпериментират върху оригиналната рецепта, а някои от получените вариации издигат това първоначлно характерно за селското население ястие до блюдо с гурме статут. Обикновеният бульон може да бъде заменен с вино, чесънът добавя усещане за узрялост,  към магданоза се добавят и други булки, които да придадат дълбочина в букета. С новите интерпретации ирландската яхния може да се сервира в купа от хляб, върху легло от полента или пилаф и по всеки начин, който въображението ви позволи.

От нашия екип очаквайте свежи идеи, а съвсем скоро и рецепта за това вкусно ирландско ястие, а за вас остава да заложите на качественото българско месо и да не се страхувате да експериментирате!