Как да комбинираме месо с бира? – Фермерско свежо месо

Как да комбинираме месо с бира?

Бира с месо – звучи като перфектната комбинация! Но дали огромното разнообразие от меса подхожда на всеки вид бира и обратно? Фермерско Свежо подготви за вас няколко основни насоки, които да ви помогнат при избора на правилната бира за сервиране.

Бира и бургери:

Още докато подготвяте мляното месо и оформяте перфектното кюфте, за да го поставите на грила, може да си представите сочния вкус и приятния звук на цвърчащо месо, които ви очакват. В комбинация с всички добавки и сосове, едва ли има бургер, който да ви разочарова. Разбира се, за да е всичко идеално, имате нуждата и от най – подходящата бира, която да допълни аромата и вкуса му.

Бира, която е твърде тежка, ще превземе всичките ви сетива, а такава, която е прекалено лека, може да се „изгуби” във вкусовете на самия бургер.

Бирите от типа Pale Ale са най-подходящи за традиционен бургер с по-високо съдържание на мазнини. Горчивината на хмела и високата карбонация успяват да притъпят усещането за мазнина, особено ако обичате да прибавяте щедро количество сирене и бекон към хлебчето си.

IPAs са добри за хора, които обичат да имат контрастни вкусове в своите храни и напитки. Бургерът може да притежава най – различни вкусове и да доставя най – различни усещания, с изключение на горчивината. Именно това е мястото, където този сорт бира допълва перфектно бургера. Може да пробвате и с черен IPA, тъй като неговият остър малцов вкус, който допринася за дълбочината и сложността на този на месото, приготвено на скара.

Бургерите, чиято основа е по – постно говеждо месо, пък са най-подходящи за комбинация с Pilsner бири. Те са малко по – леки от Pale Ale и поради тази причина се сработват добре с по – леките меса.

Бира и пържоли:

Пържола е тежко ястие, богато на различни вкусове, което добре се комбинира с по-тежки бири. Независимо от начина, по който тя е подготвена, тя ще трябва да се съчетае с бира, която може да съответства на нейната интензивност.

Пържолите, приготвени на степен „реър” и тартарите най – добре се комбинират със stout бири. Този тип питие се приготвя от печен ечемик, който има сух характер. Във вкуса ѝ се усеща точно тази запечена нотка, която прави пържолата много по – интересна  и служи за засилване на усещанията по небцето от сочното месо.

При приготвянето на стандартна пържола на скара, препоръчваме да комбинирате с red ale, а богатият аромат на porter бирите от друга страна, също прекрасно кореспондира с богата сочност на пържолата, независимо дали е приготвена на степен „реър” или „уел дан”.

За пържолите, за които използвате по – постно месо, brown alles са перфектният баланс. Горчивината и и хмеловият вкус са в доста широк диапазон, а съдържанието на алкохол по никакъв начин не се натрапва в цялостното усещане.

В случай че искате да направите вкуса на пържолата си по – интензивен, няма да сбъркате със силното белгийско dark ale. То има по-високо алкохолно съдържание от другите бири, но също така е и характерен аромат и усещане при отпиване. Идеално е за мариновани пържоли.

Бира и наденички:

American lager е перфектното допълнение към наденицата. Неговото по – леко тяло и не толкова горчив вкус ви позволява да се насладите на този на приготвения на скарата деликатес. Тъй като при тях усещанията не са толкова отчетливи, това ви позволява напълно да усетите по рецепторите си различните аромати на наденичките. Особено, ако сте почитатели на добавки като кисело зеле, горчица и кетчуп, този вид хмелова напитка е точно за вас.

Разбира се, ако не сте фен на точно този тип бира, rauchbier е другият отличен избор. Това е тъмна бира в немски стил и отпивайки я, сякаш имаш усещането, че си на Октоберфест. Има уникален леко опушен вкус, който е точно като този на подправеното месо на наденичките. Когато те се поставят на грила, на повърхността им се появява леко карамелизирана коричка, пасваща си добре с гъстия и пушен аромат на напитката.

Когато става въпрос за месо на скара, намирането на перфектната бира не би трябвало да е толкова трудно решение. Дори ако сте от този тип хора, които пият постоянно една и съща марка бира, винаги можете да опитате нови комбинации, за да видите как различните вкусове работят заедно.