Каква е разликата между агнешко и овнешко? – Фермерско свежо месо

Каква е разликата между агнешко и овнешко?

Може би си мислите, че агнешкото и овнешкото са просто различни имена за едно и също нещо, защото двaта термина се отнасят за месо от домашни овце. Макар че изглежда, че има смисъл, това не е напълно правилно. Всяко от тях си има своите особености, главно във възрастта на животното и оттам в характеристиките на месото. Както вероятно знаете, възрастта на едно животно може да повлияе на вкуса и сочността на месото, а това веднага се отразява на начина на приготвяне на съответната разфасовка.

Агнешко

Агнешкото е от овца, която обикновено е на възраст под 1 година. Агнешкото има малко мазнини, а месото може да варира на цвят от розово до бледо червено. Агнешкото, което е от животно, по малко от 3 месеца, се нарича пролетно агнешко. То е изключително нежно и има приятен мек вкус.

Овнешко

Овнешкото е месо от овца, която е над 1 година, в идеалния случай – на възраст до 3 години. То е с интензивен червен цвят и съдържа значително количество мазнини. Вкусът му е много силен и може да се наложи малко да го притъпите с подправки или различни техники на приготвяне, ако ви идва твърде натрапчив.

Овнешкото месо е по-популярно в Близкия изток и Европа.

Методи за готвене:

Трите най-често срещани начина на готвене на агнешко и овнешко са гриловане, задушаване и печене. Гриловането върху горещи въглища е чудесно за бургери и агнешки пържоли. Добре е да оставите месото в суха марината и да го осолите около 40 минути преди готвене, за да се подпомогне разграждането на протеините.

Задушаването е метод, при който месото първо леко се запича в мазнина и след това се вари бавно в покрит тиган с малко количество течност. Това може да се направи на печката или във фурната и този метод е най-подходящ за по-трудни за обработка разфасовки, като плешка например.

Сухата топлина при печене на фурна е най-подходяща за по-крехки разфасовки катo бута. Месото се приготвя непокрито и отвън се получава кафява коричка.

Тъй като овнешкото месо е по-твърдо, бавното готвене на месото в ястия като яхния  помага то да омекне и да развие аромата си.

В България може би най – популярният метод е да приготвяте този тип месо на шиш/чеверме, особено по пролетните празници. Въпреки това, когато избирате качествено и проверено месо и най – подходящият метод за готвене, то може да се превърне в любимо на всички през цялата година.