Как да направим бульон от говеждо месо стъпка по стъпка – Фермерско свежо месо

Как да направим бульон от говеждо месо стъпка по стъпка

говежди бульон

Основната съставка на бульона от говеждо месо (често наричан „кафяв“) са имено костите. Имайте предвид, че телешките кости са за предпочитане, защото имат по-голям хрущял, който добавя плътност на течността под формата на желатин.

Повечето супермаркети продават кости за супа, но ако не ги виждате – просто попитайте месаря или консултанта на щанда. Най-добрите кости за целта са тези от ставите на краката, поради високото им съдържание на хрущяли.

Костите трябва да бъдат нарязани на парчета с дължина от 8 до 10 сантиметра. Ако костите не са нарязани, помолете месаря да го направи.

Екипът на Фермерско Свежо подготви и подробно указание стъпка по стъпка как да получите перфектния говежди бульон, който да се превърне в основа на най – вкусната ви рецепта:

  1. Поставете костите в съд за печене – можете да ги поръсите с малко растително олио, ако желаете.
  2. Запечете костите за около 30 – ина минути – печете ги в гореща фурна (220 ° С) за около половин час. За това време те трябва умерено да покафенеят. Това е процесът, който допринася за кафявия цвят на крайния продукт.
  3. Добавете в тигана предварително подготвена смес от сотирани зеленчуци – 50% лук, 25% моркови и 25% целина. Нарежете ги на едри парчета, но почти еднакви по размер. След това върнете всичко в печката за още 30 минути.
  4. Продължете да запичате костите заедно със зеленчуците – в края на процеса на печене добавете и домати под някаква форма – прясно нарязани или на пюре от консерва. Киселината им помага за разрушаването на хрущяла, а цветът допринася за този на готовия бульон. Обикновено една малка консерва доматено пюре/паста ще ви е достатъчна за 2,5 килограма кости.
  5. Поставете запечените кости в тенджера – след като костите са старателно запечени ги поставете в тенджера с голямо дъно, а каквото е останало в тигана може да деглазирате, чрез изливане на малко вода в него. Това е техника за получване на най – лесния сос!
  6. Покрийте костите със студена вода – използвайте около една четвърт студена вода за всеки килограм кости. Важно е да използвате именно студена вода, защото тя помага при разтваряне на колагена, който пък е отговорен за образуването на желатин. И филтрирана вода е подходяща, ако имате.
  7. Добавете зеленчуците и торбичка с ароматни билки – добавете подготвената смес от зеленчуци заедно с деглазирания сос и набора от предпочитаните от вас сухи или пресни билки и подправки. Стандартното съдържание на сашето е суха мащерка, свежи стебла от магданоз, дафинов лист и др. Съберете тези съставки в тензух и го зашийте в горната част. След това завържете връвта към дръжката на тенджерата.
  8. Оставете да покъкри межди 4 – 6 часа – нека цялата смес и течността да заври, а след това намалете силата на котлона до степен, в която просто да си къкри на котлона. Необходимо е да поддържате температурата на готвене под точката на кипене. Недейте да разбърквате, а просто отстранявайте това, което се разпенва на повърхността, за да избистрите бульона постепенно. Колкото по-дълго къкри, толкова повече вкус и плътност се извличат от костите. Следете нивото на течността – в случай че започне да се изпарява твърде бързо, можете частично да покриете тенджерата и да добавите още вода, ако е необходимо.
  9. Бульонът ще бъде с богат тъмнокафяв цвят – ако всичко е изпълнено точно, течността трябва да бъде бистра.
  10. Прецедете го през цедка и оставете да се охлади – изсипете готовото количество през цедка, обвита с тензух. И накрая, важно е да охладите готовия бульон до 21° C в рамките на един час, за да предотвратите растежа на бактериите. Това лесно може да стане като напълните мивката с лед или леденостудена вода и просто поставите тенджерата в нея. Разбъркайте добре, за да ускорите процеса. След като достигне желаната температура, прехвърлете бульона в хладилника, където може да го съхранявате в продължение на 2 до 3 дни.