Каква е разликата между пушена, консервирана и зряла шунка? – Фермерско свежо месо

Каква е разликата между пушена, консервирана и зряла шунка?

разликата в шунките, видове шунки

Шунката е любимо месо за всички и няма да преувеличим, ако кажем, че може да я използва почти навсякъде:  от сервиране като предястие или основно ястие на семейни празници до  използването ѝ в най – обикновен сандвич със сирене. Все пак добре е да знаем, че начинът, по който е обработена шунката, може да повлияе на това как най – добре да я използваме.

Всички видове шунка се приготвят от печено месо от бута на прасето. Това всъщност е прясната шунка. Преди да бъде приготвена, тя не се различава от всяко друго свинско печено. След това тя се обработва по няколко различни начини, за да стане шунка под формата, в която ние я консумираме. В този смисъл шунките могат да бъдат зрели, консервирани, пушени или варени.

Консервирана шунка

Шунката, която получавате в магазина, обикновено е консервирана. Този процес включва инжектиране на шунката с комбинация от сол, захар, натриев нитрат, натриев ериторбат, натриев фосфат, калиев хлорид, вода и / или ароматизатори. След това шунката се приготвя на вътрешна температура от 65.5 C. Комбинацията от химическа саламура и приготвянето и след това унищожава бактериите и превръща шунката в готова за консумация.

Зряла шунка

Днес зреенето е различен процес и не изисква непременно саламура или дим. Шунките се окачват в специално помещение с точен контрол на влажността и температурата. Там те може да прекарат до пет години в зреене и резултатът да е покритие с твърда коричка от плесен. Разбира се, това се отстранява и се измива, преди да се консумира. Може да не звучи ужасно апетитно, но този вид шунки обикновено се продават на висока цена. Зреенето се извършва при около 25 – 35°С, при влажност между 55 – 65 % за най-малко 45 дни. Добрата циркулация на въздуха е необходима, за да се поддържа повърхността на месото суха и да се намали растежа на плесените. Шунките от този вид са скъпи и ограничени в наличност.

Студено опушена шунка

Студеното пушене е правилният начин да се опушва шунка. То се извършва при температури доста под 35°С, но по-вероятно е около 15°С и може да продължи с дни или дори седмици. Тъй като температурата е толкова ниска, бактериите се контролират от химикалите в дима и процеса на бавно сушене. Студено пушената шунка изисква сушене със сол (обикновено в саламура), за да се запазят бактериите под контрол по време на процеса на втвърдяване.

Много шунки се приготвят  чрез комбинация на някои от тези процеси.

Затопляне и сервиране на  шунка

Има няколко начина да приготвите предварително обработена шунка, така че да добавите вкус и да подобрите качеството ѝ. Единият е просто да сложите отгоре няколко скилидки чесън, парченце ананас, да залеете с горчичен сос и да запечете във фурната за няколко часа на 175 °С за няколко часа , в зависимост от размера.  Това ще я овкуси, но ако наистина искате да направите нещо по  – специално,  я глазирайте!

За свежи идеи: „Как да си направим шунка с кока кола в слоу кукър?“ от нашия блог, а нашият екип очаква и вашите любими рецепти.