10 причини да опитате стек тартар – Фермерско свежо месо

10 причини да опитате стек тартар

10 причини да опитате стек тартар

Вероятно хиляди пъти сте се взирали в менюто на ресторантите и сте чудили какво точно представлява стек тартара. В миналата ни публикация ви запознахме с италианската му версия и разкрихме, че най – просто казано: тартарът е сурово или почти сурово говеждо, поднесено с яйчен жълтък. Той може да бъде и под формата на сурова или почти сурова риба тон.

Истина е, че мнозина се притесняват да го опитат, защото месото е сурово. Но именно по тази причина екипът на Фермерско Свежо намери цели 10 причини, поради които да му дадете шанс и да разберете сами защо се счита за деликатес:

  1. Стек тартарът е взрив от аромати – не всеки човек е фен на пържолите. Всъщност, много хора ги смятат за скучни и плоски на вкус. Ако искате да опитате месо, което е изпълнено с вкус и никога не е скучно, дайте шанс на тартара. Той със сигурност ще ви впечатли и може да ви предложи цяла палитра от аромати: от пикантни до цитрусови и всичко помежду им.
  2. Абсолютно безопасен е за консумация – една от основните причини, поради които хората са склонни да се притесняват за тартара е, че мислят, че яденето на сурово говеждо месо ще ги разболее. Ако ядете пресен тартар, то той ще бъде също толкова безопасен, колкото яденето на всяко друго нещо в менюто. За тези, които се притесняват от бактериите, готвачите знаят как да ги убият, обикновено в процес, който включва потапяне на говеждо месо в кипяща солена вода в продължение на десет секунди, а след това потапяне в кофа с ледена вода за още 10.
  3. Лесен е за храносмилане – Знаете ли, че всъщност е по-трудно да се храносмила сготвеното месо, отколкото сурово? Така че ако имате проблеми с храносмилането, тогава суровият стек тартар е добър вариант за вас.
  4. Пълен е с ензими – когато месото се приготвя, много от важните ензими, изчезват. Ето защо толкова много хора обичат да ядат сурово говеждо – заради ползите за здравето и всички хранителни вещества, които остават в него, когато се сервира сурово.
  5. Богат е на витамин Б – някои изследвания свързват витамин Б, съдържащ се в суровото говеждо месо, с по-добро репродуктивно здраве.
  6. Ще отвори очите ви за много и различни хранителни варианти – започвайки със стек тартар, това е чудесен начин да отворите сетивата си за повече опции за храна, които никога не сте си и помисляли, че ще пробвате. Много пъти, тези от нас, които се страхуват да опитат нови или необичайни храни, се нуждаят само от нежно побутване, за да започнат да опитват още повече варианти.
  7. Отличен източник на протеини – яйчният жълтък и суровото говеждо месо в тартарта са едни от най – богатите източници на протеин за тези, които искат да изградят мускули и да вкарат повече протеини в храната си.
  8. Имунната ви система ще ви благодари – витамин С е от съществено значение за поддържането на здрава имунна система. Докато повечето хора мислят, че витамин С се съдържа само в зеленчуци и цитрусови плодове, то ние ще ви разкрием, че може да го откриете и в месото – стига то да не бъде сготвено. Когато готвите месо, автоматично убивате витамин С, но когато го ядете сурово, можете да запазите всички тези витамини във вашата храна.
  9. Може да допринесе за повече кислород във вашето тяло – когато видите червения сок в месото, вероятно сте си мислили, че е кръв, но той всъщност е смес от протеини и вода. Имаме специална статия посветена на него, но тук е важно да кажем, че това е миоглобинът и всъщност помага за усвояването на  кислорода от мускулите ви – основен здравен ефект от консумирането на тартар.
  10. Вкусен е – ако всички тези ползи все още не са ви убедили, ние ви уверяваме, че това е една храна, която е наистина вкусна. Опитайте го самостоятелно, като предястие, или смесен с други храни. Това наистина е ястие, което ще отвори сетивата ви.