Как да приготвяме пържола с кост? – Фермерско свежо месо

Как да приготвяме пържола с кост?

пържола с кост

Случвало ли ви се е да се откажете от покупка на пържола, само защото е с кост? Този тип разфасовки обикновено са малко по – евтини и често се предлагат на промоция. В случай че се колебаете как да ги приготвяте, екипът на Фермерско Свежо подбра за вас най-важните неща, които трябва да знаете, за да приготвяте успешно и този вид месо.

Най важното нещо, което трябва да имате предвид

Приготвянето на пържола с кост не е много по – различно от такава без кост.

Ако сте свикнали да готвите обезкостена пържола, наличието на кост през центъра или в края на стека може да ви накара да се почувствате малко  объркани. Но не трябва да подхождате така! На практика няма много неща, които трябва да направите по тотално различен начин при подготовката и готвенето. Наличието на кост не изисква специален метод за готвене на пържола и тя може да бъде третирана по същия начин.

Въпреки това имайте предвид няколко основни разлики:

Разликата във времето и наличието на  месо около костите

Костите оказват влияние върху начина, по който се разпространява топлината в месото, така че може да отнеме малко повече време, за да готвите пържола с кост. Плътната кост изолира по същество месото, което я заобикаля, като го държи на по-ниска температура за по-дълго време, отколкото ако е обезкостено. Това е наистина полезно, тъй като месото стига до температурата постепенно, така че да предотвратите прегарянето.

Без кост или с, имайте предвид, че  термометърът винаги  ще бъде вашият надежден помощник за готвене на пържола по начина, по който искате, така че го дръжте под ръка!

Когато разрязвате  пържола с кост, ще забележите, че най-близкото до костта месо е най-ароматно, нежно и меко. Тъй като месото, което е най-близо до костта има нужда от повече време, за да се нагрее, можете да очаквате, че тази част от пържола ще има най-вкусното месо.

Методи за готвене за пържола с кост

Във фурната – независимо дали сте си избрали рибай, Т-бон или друга разфасовка, това е най-добрият вариант за готвене в кухнята. Комбинацията от запечатването на котлона и готвене във фурната гарантира равномерно приготвяне с точното количество жарена коричка на повърхността.

На грил – ако имате на разположение грил, това е чудесна възможност за пържолите с кост. За да осигурите равномерно готвене, не се страхувайте да обръщате често месото и да го полеете обилно с масло.

Забележка: Избягвайте метода на печене само на котлона за този тип разфасовки (то е много по-подходящо за обезкостени меса). Той се основава на  супер горещ тиган и бързо готвене, които не са подходящи за по – дебелите пържоли с кост, които изискват повече време.

Купувате ли този тип разфасовки и как ги приготвяте?