Каква е разликата между мексиканско и испанско чоризо? – Фермерско свежо месо

Каква е разликата между мексиканско и испанско чоризо?

чоризо

Чоризото е вид наденичка, но интересен факт е, че има две разновидности: испанска и мексиканска версия. И двете се правят от свинско месо, но налице са някои тънкости в приготвянето и консумацията, които е добре да имате предвид, ако обичате да ги похапвате.

Мексиканското чоризо:

  • От какво се прави и как се продава: мексиканското чоризо представлява пикантна месна наденица, която най-често се продава прясна и несготвена. Може да я купите в насипно състояние или под формата на сушен колбас.
  • Съставки: Въпреки че обикновено се приготвя от свинско месо, за мексиканското чоризо може да се използват и други меса като говеждо. Характерно за него е, че е силно подправено и богато на мазнини. Повечето версии са ярки или тъмночервени, поради подправките, но има и зелено чоризо, което получава своя цвят от добавката на чили и кантарион.
  • Как да го използвате: мексиканското чоризо трябва да се приготви преди консумация. Въпреки че се продава в обвивка,  рецептите обикновено изискват месото да бъде извадено от нея, преди да бъде сготвено в тенджерата. Може да се използва в такос, тортиля и често се сервира на закуска с бъркани яйца в Мексико.

Испанското чоризо:

  • От какво се прави и как се продава: испанското чоризо е сушена и осолена наденица в обвивка. Обикновено може да се намери на щанда с други готови за консумация сушени месни продукти като салам. Тази разновидност може да бъде пушена, или не, както и в сладък или пикантен вариант.
  • Съставки: Този вид чоризо се приготвя  от накълцано свинско месо и свинска мас, като се подправя с пушен червен пипер, което му придава яркия цвят. Други съставки като чесън и билки също могат да бъдат добавени. Има сладки и пикантни сортове.
  • Как да го използвате: Повечето испански наденички чоризо могат да се ядат така, както са, с обвивките и всичко останало и често се сервират като тапас (разядки). Те имат много плътна и лесна за дъвчене текстура и често се добавят към супите за по-наситен вкус.

Не се изненадвайте, ако в Португалия например, ви сервират и португалско чоризо. То почти не се различава от испанската версия, но в зависимост от района, в който се намирате, може да съдържа различни подправки.

При нас в България често срещано е да консумираме чоризото като колбас в сандвичи, но съвсем скоро очаквайте от Фермерско Свежо рецепта за вкусна и питателна супа, подходяща за зимните месеци.