Какво точно представлява къкренето? – Фермерско свежо месо

Какво точно представлява къкренето?

къкрене

Сигурно хиляди пъти сме писали в рецепти и най – различни статии, че трябва да оставите месото или яденето да покъкри за известно време. Но какво точно представлява този процес  и дали е само готвене на ниска температура?

Къкренето, най – просто казано, привежда течността в състояние на ръба на точката на кипене. Ще видите много малки мехурчета, които се издигат на повърхността. Ако тенджерата се затопли прекалено много и започне да кипи, намалете температурата на котлона, за да поддържате нежно бълбукане. Това е една техника за готвене, която понякога е толкова важна, че в правилното ѝ овладяване може да се крие разликата между вкусната и провалената вечеря.

Как точно да постигнем процеса на къкрене?

Къкренето се отнася до специфичен температурен диапазон и е техника, полезна за готвене на зеленчуци, супи, яхнии и дори големи парчета месо. В кулинарното изкуство, за да къкри нещо, означава да го приготвите в течност при температура от 82 C до 96 C. При насищането ще видите, че се образуват мехурчета и леко се издигат до повърхността на водата, но водата все още не е в пълна циркулация.

Кога да използваме къкренето като техника?

То обикновено се използва за  готвене на ориз, при което в момента, в който оставете течността да изкипи, вече е твърде горещо, за да може да се сготви добре. Това е идеалният метод за приготвяне на бульони, защото температурата е достатъчно гореща, за да разруши хрущяла в костите, но и  достатъчно слаба, за да не създава големи мехурчета. Достигането на пълна циркулация може да наруши процеса на избистряне, което пък да направи бульона мътен.

Къкренето е идеално като метод на варене на твърди и големи парчета месо. Свързващите тъкани в месото, които правят някои разфасовки месо трудни за дъвчене при неправилно приготвяне, са изградени от протеина, наречен колаген. Но когато се нагрява до температури между 82 C до 96 C , колагенът започва да се топи и да се превръща в желатин, който покрива мускулните влакна на месото и го прави сочно.

Екипът на Фермерско Свежо ви съветва да не го пренебрегвате като техника в кухнята и въпреки че отнема повече време, бъдете сигурни, че резултатът ще си заслужава. Не пропускайте да научите и защо е важно да си правим собствен бульон, както и 7 – те трика, с които гарантираме, че винаги ще се получава вкусен и питателен.

За още свежи идеи не пропускайте да ни последвате и във Facebook!