10 класически италиански ястия със свинско месо – Фермерско свежо месо

10 класически италиански ястия със свинско месо

италиански ястия със свинско месо

Свинското месо е обичаен и често срещан избор за готвене в италианската регионална кухня. Всеки град в Италия и различните области имат своите специалитети. Все пак някои от тях са се превърнали в класика, консумирана от всички италиански общности, независимо къде по света се намират. Екипът на Фермерско Свежо подбра десет от тях и се надяваме, че ще ви дадем свежи идеи за следващото събиране с приятели или семейна вечеря:

  1. Свинско филе, приготвено в мляко по тоскански (Arista al latte) – тази тосканска рецепта е чудесен начин за приготвяне на свинското филе, което с готвенето придобива свеж лимонов вкус. Терминът “arista”се използва за печено свинско.

 

  1. Неаполитански свински ролета (Braciole di maiale) – това е традиционна неаполитанска рецепта за свински пържоли, навити като ролки с шунка, стафиди и кедрови ядки. Това е елегантно ястие, най-често сервирано с чаша червено вино.

 

  1. Cassoeula – тя представлява засищаща миланска супа, приготвена от свинско, наденица и зеле. Подходяща е за тези от вас, които обичат да използват всичко от прасето. Съставки в нея са както пачата и свинските уши, така и ребърцата и кожичката.

 

  1. Печено сукалче (Maialino allo spiedo) – всеки регион на Италия си има своя собствена рецепта за печене на сукалче. Огън, прасенце и време са това, което ви е нужно за това класическо италианско ястие.

 

  1. Салами – свинското месо е основата на повечето италиански колбаси, които най-общо се наричат салуми. Традиционно свинете са разфасоват през есента и тези изсушени меса се използват и консумират през цялата зима. Някои от популярните видове от италиански региони включват прошуто и панчета.

 

  1. Тоскански салам (Tuscan Salumi) – можете да приготвите този тоскански студено сушен колбас по рецепта, извлечена от ръкопис от 1772 година. Подправен е с канела, карамфил, индийско орехче и чесън. Ще ви трябва хладно място, за да го сушите за период от четири до девет месеца.

 

  1. Тосканска свинска яхния (Spezzatino di maiale) – за тази класическа яхния се използва крехко свинско месо, нарязано на кубчета, доматен сос и канелини или боб. Идеална е за затопляне в студените италиански нощи.

 

  1. Печено свинско по тоскански (Porchetta) – печеното прасе е идеална храна за пикник и също така предпочитано като ястие за празнични вечери (макар и не изключително елегантни). По време на панаири по-големите прасета се пекат и нарязват на сандвичи. Това е обичайна улична храна в централна Италия. Може да си припомните и статията на  Фермерско Свежо с нейните особености.

 

  1. Тосканска наденичка (La Salsiccia di Lucca) – тези наденички могат да се приготвят и използват пресни или да се оставят да се изсушат за три до четири дни на хладно място. Резултатът е наденица, която е вкусна на скара и можете също да ги използвате в супа (например следващото ястие в списъка ни).

 

  1. Бял боб с наденица по тоскански (Fagioli all’uccelletto) – може да използвате домашно направените наденички или да си закупите от магазина.

Коя рецепта искате да подготвим за вас?