Съвети за правилно замразяване на храна – Фермерско свежо месо

Съвети за правилно замразяване на храна

съвети замразяване на храна

Независимо дали ги съхранявате в камера или имате специално пригоден фризер за целта, правилата за замразяването на храна са едни и същи и днес екипът на Фермерско Свежо ще ви разкрие всички тях:

  1. Охладете храните, преди да ги замразите. Замразяването им, когато са още горещи, само ще увеличи температурата на фризера и може да доведе до размразяване на другите храни.
  2. Размразявайте продуктите само, ако ще готвите с тях своевременно. Когато храната се размрази, бактериите могат бързо да се размножат, особено при стайна температура. Ако при това положение я сложите отново във фризера, бактериите оцеляват и е по-вероятно да достигнат вредни нива при второто размразяване. Затова, когато размразявате храната, пригответе я и едва тогава замразявайте пак.
  3. Пълният фризер е по-икономичен за работа, тъй като студеният въздух не трябва да циркулира толкова много, така че е необходимо по-малко количество енергия. Ако имате свободно място, напълнете пластмасовите бутилки наполовина с вода и ги използвайте за запълване на празнини. Като алтернатива, ползвайте фризера като камера и го използвайте за ежедневни храни.
  4. Уверете се, че опаковате храната правилно или я поставете в запечатани контейнери, в противен случай храната може да замръзне и повърхността ѝ да се”нарани”.
  5. Контролирайте порциите. Замразявайте в реалистични порции, за да не се налага всеки път да размразявате ястие, достатъчно за 10 човека, когато на вас ви е нужно количество, с което да нахраните само трима.
  6. Ако се съмнявате, изхвърлете го. Противно на това, което мнозина мислят, замразяването не убива бактериите. Ако не сте сигурни колко дълго нещо е било замразено, не поемайте никакви рискове.
  7. Замразявайте свежи продукти. Вие получавате това, което сте сложили във фризера, тъй като замразяването със сигурност няма да подобри качеството на вашата храна. Не замразявайте старата храна, защото не искате да я изхвърлите. Това в никакъв случай няма да помогне за вкуса ѝ.
  8. Етикирайте храната – внимателно я разпределяйте и записвайте дата за замразяване. Това със сигурност ще ви бъде от полза, когато следите съдържанието на камерата.
  9. Размразяването е задължително. Леденият фризер е неефективен, затова се уверете, че размразявате фризера, ако се натрупа лед. Не се притеснявайте за храната. Повечето неща ще останат замразени в хладилника за няколко часа, докато фризерът се размразява.
  10. Ако има прекъсване на захранването или смятате, че фризера е бил изключен в някакъв момент, не отваряйте вратата. Храната трябва да остане замразена във фризера за около 24 часа.

Какво да не замразявате:

  • Суровите яйца в черупките, защото ще се разширят и ще се напукат.
  • Твърдо сварените яйца тъй като ще останат като гумени отвътре.
  • Зеленчуци с високо съдържание на вода, като маруля, краставица, кълнове от боб и репички. Стават на каша.
  • Сосове на яйчна основа, като например майонеза, защото консистенцията ѝ се променя
  • Обикновено кисело мляко, нискомаслено крема сирене или извара.