8 екзотични меса, които са здравословни (и вкусни) – Фермерско свежо месо

8 екзотични меса, които са здравословни (и вкусни)

8 екзотични меса

 

Повечето авантюристи вероятно са преминали отвъд стандартния телешки бургер, за да опитат патица или бизон. Но щраус, коза или алигатор? Не са ли това животни, които очаквате да видите  в зоологическата градина, а не в чинията си?

Все повече ресторанти и готвачи включват нетрадиционни меса като различен, но вкусен вариант за здравословния, екологосъобразен или просто любопитен клиент. Оказва се, че много от тези екзотични меса всъщност са с по-ниско съдържание на мазнини, по-високо съдържание на протеини и са също толкова вкусни като традиционните говеждо или свинско месо, които представляват по-голямата част от месото в диетата ни.

Бизон

Съотнесено в хранителни стойности, бизоните (наричани още биволи) стоят по-напред в класацията от говеждото месо: те съдържат по-малко наситени мазнини, по-малко калории и четири пъти повече омега-3 мазнини. Бизонското месо може да бъде по-здравословна алтернатива за бургери или ястия, които традиционно включват говеждо месо, тъй като има подобен вкус и текстура. Някои казват, че дори има по-сладък, по-богат вкус от говеждото.

Заек

Поради нежния си вкус и здравословните си хранителни стойности, заекът набира популярност при готвачите. Една порция има повече протеин, отколкото говеждо или пилешко месо, много желязо и минерали като фосфор и калий. Също така е високо устойчив източник на месо, тъй като зайците ядат трева, а не зърно.

Щраус

Въпреки че има два крака, пера и крила, вкусът на щрауса няма нищо общо с птичето месо. Всъщност червеното му месо е точно толкова вкусно, колкото и една голяма сочна пържола. Въпреки това, то има значително повече витамини от група В (които са от решаващо значение за здравословния метаболизъм), отколкото обикновената разфасовка червено месо от друг източник.

Елен

Еленското месо има вкус и текстура, близка до тази на говеждото, но все пак се усеща дивечовата нотка. По отношение на хранителната стойност, месото е нетлъсто , следователно има по-малко калории и по-малко мазнини, наситени мазнини и холестерол, отколкото говеждото месо.  Полезното му съдържание се изразява още в по-голямо количество желязо и протеин.

Лос

Лосът е по-голямо животно от елена, а месото има различен вкус – мек и почти сладък. Той има подобен хранителен профил с елените, плюс факта, че една порция месо от лос съдържа 100 процента от препоръчителната  дневна доза витамин B-12 и е с високо съдържание на желязо, тиамин, фосфор, цинк и рибофлавин.

Пъдпъдък

Често се приготвя цялостно изпечен (подобно на начина, по който бихте направили печено пиле или пуйка), но освен това една порция от пъдпъдъците осигурява много протеин, заедно с желязо, цинк и магнезий. Той има по-силен аромат от традиционните птици, но когато се приготвя в ястия със сос, подправки и аромати, едва ли може да се различи.

Коза

Козето месо е като хранителна супер звезда с по-малко калории и по-малко мазнини от говеждото и пилешкото. Както зайците, козите също са устойчив източник на месо, тъй като те пасат трева, а не се хранят със зърно. Вкусно е, но не толкова сладко или маслено като говеждо. Усеща се лек оттенък на пикантност.

Алигатор

Алигаторът е с ниско съдържание на мазнини и калории и с високо съдържание на протеини – въпреки че тези хранителни ползи няма да имат особено значение,  ако го поръчате пържен. Най-предпочитана разфасовка е опашката, която има мек вкус и текстура, подобна на телешкото.

Бихте ли се осмелили да излезете от зоната си на комфорт и да хапнете алигаторско месо например?