Как може да си направим бекон от телешко месо? – Фермерско свежо месо

Как може да си направим бекон от телешко месо?

телешки бекон

За приготвянето на бекон от телешко месо на първо място помага да си припомним от какво се приготвя обикновения бекон: дебело парче свинско месо от коремната част, което се осолява, опушва и след това се нарязва на тънки ивици. Подобна е процедурата и за приготвянето на говежди бекон.

А какво е особеното на бекона?

Ключът е в мазнината, която допринася както за вкуса, така и за влагата. Тъй като говеждото месо е по-нетлъсто от свинското месо, обикновено телешкият бекон е малко по-сух от този, с който сме свикнали. Освен това, мазнината от говеждо месо има по-висока точка на топене, отколкото свинската, така че има вероятност беконът да ви се получи по-труден за дъвчене и не толкова хрупкав.

Отделно от мазнините, беконът е перфектно съчетание на солени и сладки вкусове, които идват от осоляването и опушването. Затова, съветваме все пак да не отписвате съвсем телешкия бекон, а да му дадете шанс, особено ако може да отделите време да си го приготвите сами у дома.

Всичко става само в две стъпки:

Стъпка 1: Осолете говеждото месо и го изсушете. Ето и една рецепта за „сухо” осоляване:

  • 1/4 чаша морска сол
  • 2 с.л. черен пипер
  • 2 ч. л. червен пипер
  • 2 ч. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. розова сол

Розовата сол е специален втвърдяващ се прах, който влиза във всички видове консервирани меса, включително наденички, колбаси и др.

Смесете съставките заедно и натрийте сместа по цялата повърхност на говеждото месо. Запечатайте го във вакумна торбичка с

с цип и поставете в хладилник за 3 до 5 дни. Обръщайте го всеки ден. Течността ще изтече: това е нормална част от осоляването.

След това извадете от торбичката, изплакнете със студена вода, подсушете и поставете непокрито в хладилник за още един ден,  така че да изсъхне.

Стъпка 2: Опушете говеждото месо. Дървесина от ябълка, клен или череша са чудесен избор. Настройте уреда на температура от  95 до 120°C и опушвайте, докато вътрешната температура на месото достигне от 65  до 72°C  (за около 4 часа). Препоръчваме ви да използвате термометър, за да сте сигурни.

Крайната фаза е да го оставите да се охлади през нощта, след това нарежете на тънки ивици.

Как да готвите телешкия бекон?

Бавната, непряка топлина е по-добрата и препоръчителна техника за готвене. Подредете парчетата бекон на тиган, поставете го в студена фурна, настройте температурата на 200°C и оставете така за 15 минути. Всъщност, това е и най-добрата техника за готвене за обикновен бекон.

Как ще се получи и дали ще се изпече добре до голяма степен зависи от това колко тънко е  нарязан бекона. Но докато го приготвяте бавно и на постоянна температура, всичко трябва да е наред. Оставете го да се пече за 15-ина минути и след това го проверявайте всяка минута, докато не сте сигурни, че вече е готов. Не забравяйте да прехвърлите готовия бекон на хартиени кърпи веднага, в противен случай горещата мазнина в тавата ще продължи да го приготвя.

Телешкият бекон няма да има същия аромат на свинско месо като обикновения бекон. Но той има свой уникален вкус, който също може да се превърне във ваш фаворит.