Фермерско зряло говеждо „УНИТЕМП“ – Фермерско свежо месо

Фермерско зряло говеждо „УНИТЕМП“

След като подробно разкрихме процесите по мокро и сухо зреене на месото в предишната ни статия, екипът на Фермерско Свежо откри един доста интересен продукт в магазинната мрежа.

Вече може да си закупите зряло говеждо месо от български ферми, което се произвежда от специално подбрани животни по оригинална DRY-AGING технология в строго контролирана среда. Този иновативен за нашия пазар продукт е удостоен със златен медал на изложението МЕСОМАНИЯ 2017 г. от Асоциацията на месопреработвателите в България и с Диплом за нови технологии в хранително-вкусовата промишленост за, в категория „Краен продукт“, от Съюза по хранителна промишленост.

Свежото говеждо месо УНИТЕМП се полага в камерата за сухо зреене за период от 14 до 60 дни, през които месото достига до различни етапи на зреене и подобрява вкусовите си качества. През този период в камерата се поддържа специфичен температурен режим и влажност на въздуха, което осигурява постоянен процес на разграждане на съединителната тъкан между мускулните влакна под въздействието на ензимите, които се съдържат в месото и спомага за превръщането на актомиозина в актин и миозин. Нарушаването на който и да е компонент от тази специфична среда води до развитието на бактерии, пресушаване или разваляне на месото.

ФЕРМЕРСКО ЗРЯЛО ГОВЕЖДО „УНИТЕМП“ е наситено с аминокиселини и колаген, което го прави нежно, крехко и лесно за храносмилане и усвояване от организма. Ароматът и вкусът на месото са наситени и при приготвяне то почти не се нуждае от допълнително овкусяване.

А ето и какви разфасовки може да намерим вече на българския пазар:

1.Рибай стек:

ribeye, meat, meat blog

Стек без кост, с равномерно инфилтрирана мазнина, който в процеса на зреене придобива наситен аромат и вкус, като запазва сочността си. Най-добър е за консумация изпечен до степен „мидиъм реър“

2. Т – бон стек:

t-bone, meat, farm fresh

Съчетава в себе си нежността на бонфилето и наситения вкус на контрафилето, а характерната Т-образна кост в средата позволява равномерното изпичане на месото и добавя лека сладост.

3. Ню Йорк стек:

new york steak, farm fresh, meat blog

Този стек представлява обезкостено контрафиле, характеризиращо се с нежната си структура и наситения вкус. Подходящ e за приготвяне на скара или силно загрят грил-тиган.

4. Котлет

meat, meat blog, farm fresh

Стек от ребрената част на животното. При приготвяне костта осигурява равномерно изпичане на месото, а инфилтрираната мазнина в структурата на стека добавя още по-наситен вкус.