Рибай – любимата разфасовка на всички – Фермерско свежо месо

Рибай – любимата разфасовка на всички

ribeye meat

 

През последните няколко години в България всички любители на месото, като нас, се сблъскват в ресторанти у нас, или по време на пътувания, с понятия като рибай, тендърлойн и брискет, Кобе и Ангус, млечно и органик. Интересът към телешкото и говеждото  е причината екипът на Фермерско Свежо да се опита да направи класификация и обяснение на видовете месо по възраст, породи, начин на хранене, начин на отглеждане, държава на произход и различните обрезки, което може би е и най-сложната част от познанията за говеждото месо.

От всички разфасовки може би една от най – предпочитаните, както сме отбелязали вече и в статията за видовете пържоли, е рибаят. Никой не отказва един добре приготвен рибай стек, най – вече заради естествената му сочност и аромат. За този вид разфасовка на говеждото е характерно богата мраморирана повърхност с голям процент мазнини, която превръща богатия й вкус в абсолютна наслада за вашите вкусови рецептори. Поради естествените си вкусови качества, рибаят няма нужда от мариноване,а по-скоро от подчертаване на вкуса му – просто добавете малко сол и черен пипер.

Интересен факт е, че тази част от животното има много различни наименования в отделните държави:

  • Скоч филе (характерно за Австралия и Нова Зеландия)
  • Entrecote/Антрекот (Франция)
  • Делмонико (САЩ)

Рибай разфасовката се получава от ребрата на кравата. За нея се използват ребрата от шесто до дванадесето , между филето и плешката. Тя се предлага по два начина – или обезкостена, или с кост. Що се отнася до рибая с кост, тя трябва да е само една, защото в противен случай ще бъдат класифицирани като ребра.

Можете да готвите рибая на всякаква температура, в зависимост от желания резултат, но ви препоръчваме да го готвите бавно за дълго време на около 60 градуса по Целзий, за да запазите соковете, които се съдържат в месото. По този начин ще приготвите перфектната пържола на степен мидиум реър и с абсолютен вкус. Много внимавайте и съблюдавайте времето си за готвене, за да не се получи гумено на вид и недобре опечено месо.

Кажете ни как предпочитате да приготвяте рибая си вие – бихме искали да чуем различни техники на приготвяне и вашите любими рецепти!